Вулин: Оно што су нам понудили потпуно је неприхватљиво

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да је за Србију било потпуно неприхватљиво оно што јој је понуђено на посљедњој рунди преговора у Бриселу и поручио да се косовско питање неће рјешавати по Ахтисаријевом плану. "Било је то писмо о намерама, то нису пријатне намере и ништа се лепо […]

понедељак, март 25, 2013 / 08:49

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да је за Србију било потпуно неприхватљиво оно што јој је понуђено на посљедњој рунди преговора у Бриселу и поручио да се косовско питање неће рјешавати по Ахтисаријевом плану.

"Било је то писмо о намерама, то нису пријатне намере и ништа се лепо није десило са тим намерама", рекао је Вулин.

Он је за Б92 појаснио да је приједлог предвиђао "да се проводе косовски закони, а да Срби не одлучују ни о чему", те да ће Срби имати право репрезентативности код "предсједника Косова у једном савјетодавном тијелу".

Вулин је поновио да Србија не може да иде испод извршних и законодавних овлаштења, испод контроле полиције и правосуђа, као ни испод тога да институције српске заједнице не одлучују о просторном планирању.

Он је нагласио да је питање просторног планирања веома важно питање – односно одлучивање о томе ко ће да издаје захтјеве за изградњу кућа, јер би се тиме спријечила могућност да се мијења етничка структура.

Вулин је навео да је такав случај у насељу Брђани у Косовској Митровици, гдје је најављено досељавање 170 албанских породица које никад ту нису живјеле.

"Ако Београд више не буде издавао дозволе, онда ће настати сукоби, као на пример што је случај у насељу Брђани, где их већ сада имамо", рекао је Вулин.

Вулин је додао да је требало да преговори буду потпуно прекинути, а да је премијер Србије Ивица Дачић успио то да спријечи "на бази наде да ће бити понуђен неки бољи папир".

Он је оцијенио да би, да је дошло до прекида, Србија била пред свијетом означена као неко ко саботира преговоре, "систематски и плански урушава идеју дијалога".

Вулин је рекао да је у Бриселу поручено да мора да постоји "посебност, што ће произаћи из уставног закона Србије о суштинској аутономији".

"Када преговарамо, ми преговарамо на основу резолуције Народне Скупштине Србије и крећемо се у тим оквирима", рекао је Вулин, додајући да су преговори тешки и да Србија за преговарачким столом није у равноправној позицији.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *