Вулин: Нећемо гасити наше институције на Косову

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас у Штрпцу да Влада Србије неће гасити српске институције на Космету, те да ће покренути и преиспитивање приватизације на Косову и Метохији.  Tоком прве посјете Космету у својству шефа Владине Канцеларије за Косово и Метохију Вулин се у Штрпцу, на крајњем југу […]

петак, август 17, 2012 / 15:38

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас у Штрпцу да Влада Србије неће гасити српске институције на Космету, те да ће покренути и преиспитивање приватизације на Косову и Метохији.

 Tоком прве посјете Космету у својству шефа Владине Канцеларије за Косово и Метохију Вулин се у Штрпцу, на крајњем југу Косова, састао са начелницима Косовског и Призренског округа и предсједником српске општине Штрпце Звонком Михајловићем.

"Упознали смо Вулина о бројним проблемима са којима се суочавају преостали Срби јужно од Ибра, посебно проблемима безбедности и све учесталијим акцијама привремених косовских институција на гашењу наших српских институција", рекао је Срни начелник Призренског округа Јовица Будурић.

Вулину је предочено да Албанци врше пристисак на Средачку и Сириничку жупу у општини Штрпце, како каже Будурић, дивљом градњом објеката, чиме настоје заузети земљште у власништву друштвеног предузећа “Национални парк Шара” и на тај начин смањити простор и територију у власништву Срба и српске државе.

Будурић је навео да је Вулин обећао наставак помоћи српске државе преосталим Србима и кроз непосредно економско јачање како појединаца, тако и српских институција и њихове улоге, и да ће убрзо покренути питање приватизације државних и друштвених предузећа на Косову и Метохији.

Послије овог састанка Вулин се у локалном Дому културе састао са мјештанима са којима разговара о њиховим проблемима и одговара на питања.

Ово је Вулинова прва посјета Покрајини од када је преузео дужност шефа Канцеларије за Косово и Метохију. Предвиђено је да Вулин, уз Штрпце, посјети Призрен, манастир Светих Архангела и Призренску богосоловију, Ораховац и Велику Хочу, те манастир Зочиште надомак Ораховца.

Вулинову посјету одобрила је Влада Косова посредством Еулекса, а конвој у коме се он налази обезбјеђује Косовска полиција.

За сада није било инцидената.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *