Вулин: Међународна заједница да одговори на питање безбједности

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је током другог дана посјете Покрајини да међународна заједница мора да одговори на питање безбједности и откривања починилаца злочина над Србима на Космету.  "Управо питање безбједности и откривања починилаца злочина над Србима питање је на које морају дати одговор међународна заједница и њене мисије […]

субота, август 18, 2012 / 18:47

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је током другог дана посјете Покрајини да међународна заједница мора да одговори на питање безбједности и откривања починилаца злочина над Србима на Космету.

 "Управо питање безбједности и откривања починилаца злочина над Србима питање је на које морају дати одговор међународна заједница и њене мисије на Косову и Метохији", изјавио је Вулин, који је данас посјетио Ораховац и Велику Хочу.

У просторијама измјештене српске општине Ораховац у Горњој Махали Вулин се састао са нечелником Призренског округа Јовицом Будурићем и предсједником Ораховца Марјаном Шарићем, који су га упознали о тешкој ситуацији у којој живи око 400 Срба у Ораховцу и 750 у Великој Хочи.

Шарић је рекао да посебну наду уливају Вулинове ријечи да је Влада Србије одлучна да настави да јача српску заједницу на Космету и да покрајину неће дијелити на сјеверни и јужни дио.

"Радују и мотивишу његове гаранције да ће Влада Србије посредством Канцеларије наставити да улаже у развој српских средина и да ће пружити сваку врсту помоћи српским институцијама да наставе да делују упркос веома скученом простору и условима", рекао је Шарић.

Послије посјете Великој Хочи, у којој се налази 13 средњовјековних манастира и цркава, Вулин ће посјетити манастир Зочиште који се налази у потпуном албанском окружењу.

У Зочишту је о трошку Министарства за повратак и заједнице у привременој влади косова изграђено 40 повратничких кућа, али се због недовољне безбједности ни један Србин није вратио. Куће су у међувремену обијене и већином разидане, због чега до овог тренутка нико није ухапшен нити је одговарао.

Вулин данас завршава прву посјету Космету од када је именован на функцију директора Канцеларије за Косово и Метохију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *