Вуков сабор затворен бесједом Ранка Рисојевића

У Тршићу код Лознице у недељу је одржана завршна свечаност 78. Вуковог сабора, који се традиционално одржава у част реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића. Овогодишњи саборски бесjедник, књижевник из Републике Српске Ранко Рисојевић истакао је да се Вук у свом просвjетитељском и реформаторском раду руководио знањем и ширином а борио против вјерске затупљености, празног […]

понедељак, септембар 17, 2012 / 09:14

У Тршићу код Лознице у недељу је одржана завршна свечаност 78. Вуковог сабора, који се традиционално одржава у част реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића.

Овогодишњи саборски бесjедник, књижевник из Републике Српске Ранко Рисојевић истакао је да се Вук у свом просвjетитељском и реформаторском раду руководио знањем и ширином а борио против вјерске затупљености, празног елитизма, провинцијализма, кратковидости и малодушности.

На отвореној сцени на Саборишту, Народно позориште из Београда извело је представу "Кањош Мацедоновић" у тексту и режији Виде Огњеновић. Претходно је у Вуковој спомен школи у Тршићу отворена изложба "Са Каницом по Србији" Народног музеја из Београда.

Завршној свечаности Вуковог сабора присуствовали су представници Владе и Народне Скупштине Србије, Војске и Министарства унутрашњих послова Србије, Српске православне цркве, градова побратима Плоцка из Пољске, Зеленике из Црне Горе, Гуче из Србије, Вукове задужбине, Матице Српске и братства Караџић из Петнице у Црној Гори.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *