Вукановић: Шта ће ХЕТ-у уређај за контролу квалитета вина?

Небојша Вукановић, предсједник Савеза за правду и ред, оптужио је данас менаџмент Хидроелектрана на Требишњици за злоупотребе у новој серији јавних набавки, којима се, како тврди – извлаче новци за финансирање изборне кампање Савеза независних социјадемократа.

субота, мај 28, 2016 / 16:57

Небојша Вукановић, предсједник Савеза за правду и ред, оптужио је данас менаџмент Хидроелектрана на Требишњици за злоупотребе у новој серији јавних набавки, којима се, како тврди – извлаче новци за финансирање изборне кампање Савеза независних социјадемократа.

Вукановић је представио документацију ХЕТ-а о набавци уређаја за контролу квалитета вина, који ће ово јавно предузеће коштати 140.000 КМ без ПДВ-а, запитавши за шта„фабрици струје“ служи опрема за винарство, тим прије, како тврди, што је ово само један од четири уговора јавног предузећа везана за производњу вина и ракије.

Показујући документацију за послове облагања бетоном новог тунела између Фатничког поља и Билећог језера – Вукановић је оцијенио „невиђеном дрскошћу и осионошћу“ да „у вријеме кад је електроенергетски сектор пред пуцањем и кад се поскупљује струја“ – ХЕТ даје 11,6 милиона КМ за, како каже, фиктивне послове, наручене „због наводних губитака воде, иако је тунел изграђен тек прије десетак година“.

Вукановић истиче да је у посједу 15 уговора о јавним набавкама ХЕТ-а „углавном незаконитих, јер су склопљени само са једним понуђачем“, од којих планира да направи својеврсни зборник са шемом која показује – на који се начин из Хидроелектрана на Требишњици, финансирањем „фиктивних и бесмислених пројеката“ извлаче новци за страначку кампању.

„И као што су на прошлим изборима урушили РиТЕ Гацко која је склапала директним споразумом уговоре вриједне десетине милиона КМ – сада је ХЕТ пред ову изборну кампању почео да склапа уговоре вриједне десетине милиона КМ – наравно, како би извукли средства за финансирање избора. Нећемо вам дозволити да срушите и ХЕТ. Дајемо им рок од 15 дана, највише три седмице, да кажу – или ја лажем или ћете сви поднијети оставку“, истиче предсједник Савеза за правду и ред.

Вукановић додаје да је само један милионски уговор довољан да се извуче довољно новца да ријеши питање изборног побједника у Херцеговини.

„Ако им се дозволи да ово ураде – не само да не постоји ни минимум услова за одвијање фер изборне кампање, већ и избори више неће имати никаквог смисла“, закључио је Вукановић. 0 КОМЕНТАРА

 1. Још један бисер – набавка јаја у вриједности 20.000 КМ: http://postimg.org/image/rp38r9nnv/ 😀

  Док Вукановић прави зборник, ево јавних набавки ХЕТ-а овдје: http://www.het.ba/index.php/javne-nabavke

  И на Порталу јавних набавки БиХ: http://www.ejn.gov.ba (за набавке ХЕТ-а под „ИДБ/ЈИБ уговорног органа” копирати „4401355020001”)

 2. Хех, директор „Кока продукта” од којег је ХЕТ набавио 20.000 КМ јаја је Душан Кољибабић – http://bizreg.esrpska.com/Home/PregledPoslovnogSubjekta/11622 – који је сједио у надзорном одбору ХЕТ-а – http://www.zurnal.info/novost/10023/spisak-javnih-sluzbenika-koji-se-nalaze-u-unosnom-sukobu-interesa

  Зна ли неко јел’ још увијек у НО?

 3. Kako šta će im oprema za testiranje vina????Pa znaš li ti Vukane kako boli glava kad se naločeš splačina umjesto vina??A Luka je vino vidio i probo kad je sa zagore šljego u tb i ni danas nema pojma o njemu pa sigurno je sigurno prvo ga treba testirati.
  B-)B-)B-)B-)

 4. Macak, kao i obicno, pogadja pravo u „sridu“. Nema kao kod nekih komentatora „nit smrdi nit mirise. Bravo Macak. Ovdje je jasno da se radi o kriminalu, samo sto oni sto trebaju to da sprijece, zastite, procesiraju… isto tako su u kriminalu. Na istoj strani. Prema tome, rezultat: Lopovi protiv Naroda = 10:0

 5. Свиђа ми се ова промјена свијести код српског народа,нпр.бошњаци када краду краду ову земљу они је харче катилски да једноставно БиХ нема шансу да преживи.
  Срби су до сада крадуцкали али ово ме чини срећним када знам да је неко у стању онспособити читав један живи организам као што је Република Српска,умртвити је онеспособљвањем енергетског сектора који се у Норвешкој зове Statkraft Energi и вјероватно би у преводу значио Државна снага Енергија.
  Значи да се код нас извлачи снага Републици Српској,лакоћа с којим ће Предсједник Републике Српске Милорад Додик и овога пута прећи преко овог доказ је да је ипсравно рећи збогом Републико Српска.
  Без обзира дал издајници,стране службе или неки храбри појединац изнесу овакве податке сам изостанак било какве реакције слаби Републику Српску.
  Писао сам овдје између редова да ако као извођач хоћеш да уђеш и радиш за Државну снагу српске мораш одмах прихватити да увећаваш фактуре неколико пута до граница да нико нормалан неће ни помислити да то толико и вриједи.
  Ово је тако очигледно да је сконтао и суварин мали пишбој,замислите како нестаје српска снага када се доведе продавач ЦД-ова са пијаце у Сарајеву и он као прода пумпу милионске вриједности термоелектрани о чему сам својевремено писао.
  Исток Републике Српске је колонија Бања Луке и Лакташа.

 6. Macak, kao i obicno, pogadja pravo u „sridu“. Nema kao kod nekih komentatora „nit smrdi nit mirise. Bravo Macak. Ovdje je jasno da se radi o kriminalu, samo sto oni sto trebaju to da sprijece, zastite, procesiraju… isto tako su u kriminalu. Na istoj strani. Prema tome, rezultat: Lopovi protiv Naroda = 10:0

 7. мачак,28.05.2016. 17:45:57 нисам сигуран да је портал јавни набавки баш тако добар по мени ако човјек хоће да нешто баш да сконта и упрати онда је то службени гласник. Портал јавни набавки има доста пропуста,имао сам огромне примједбе на њихов рад (овај сада у електронском формату) и нико ништа није урадио ако се поткраде крупна грешка правда се све као тек су почели.
  Једноставно сам своју приступну шифру дао уговорном органу Влади Брчко дистрикта БиХ па нека они управљају јавном набавком са двије стране,зато мислим да тај портал није баш најсигурнији извор информација.

 8. Шта ће овом ово, оном оно……….шта ће екс новинару и изборном лузеру који се за платицу продао оним по којим је пљувао, кофер пара који нелегално износи из земље, сусрет с криминалцем и тражење бакшиша од истог?
  Докле год дезертери буду причали о издаји, издајници о борби против криминала, докле год они који на локалу арче буџете буду солили памет како би се ентитетски требао штедити, нема никакве будућности. Јеботе, тек сад видим колико је Оги био у праву кад је прије хејбет година пожелио лаку ноћ Р. Српској.
  Још једном да се захвалим Предсједнику РС што ме избрисао из евиденције држављана РС, могу неоптерећен да читам ове памфлетиће.

 9. Динкић Млађан,29.05.2016. 07:26:12[164720],

  Ма и претпостављао сам да је отприлике тако, али ми се чини да је портал солидан барем као полазна тачка, поготово јер Службени гласници, нажалост, нису доступни јавности, већ је потребна претплата.

  У овом случају, (неке?) одлуке су доступне на страници ХЕТ-а у цијелости, укључујући ову Вукановићеву и ову за набавку 20.000 КМ јаја.

 10. Ako je objavljena na HETovom portalu ta odluka o nabavci aparata za ubrizgavanje kiseonika, znaci: ili su glupi, ili su se previse osilili i sigurni su u sebe. Ili i jedno i drugo. Ili im stvarno raj aparat treba. Gdje su revizije, SIPE, Pravobranilastva??? GDJE JE USR..A DRZAVA. Tito bi to stavio u redak, pa kopaj oj jutra do sutra.

 11. Ма ставио би то Тито у структуре, сви највећи пљачкаши и лопови и јесу изданци неокомунистичке школе организованог криминала.

 12. Zmaju – Ognjeni Vuce, Neokomunisticka Skola Organizovanog Kriminala, kako je nazivas, je skola nastala nakon Titove smrti. Tito je umro 1980 god. A ta skola je nastala u periodu 1980 – 1992. Nisam Titoista, naprotiv, ali za ove danasnje lopove i kriminalce Tito je bio Rimski Papo (tako se znalo reci). Prema tome, ne bi ovu kod Tita dugo prodavali „cavce pod golupce“. Posto mi ovi iz HET-a nisu daleko, licno cu se zainteresovati za slucaj kupovine predmetnih aparata, i javnost na vrijeme obavijestiti o rezultatima istrage. Nece niko nekaznjeno rasipati naradne, tedko stecene, pare.

 13. Тако је ЕКС,па када пропадне Република Српска да се зна да је то приватна имовина а не да то преузима окупатор из Сарајева.
  Неки дан ми човјек каже да ме треба убити и да му неће бити жао ако ме неко убије зато што сам гласно рекао да желим да пропадне Република Српска.
  Битно је да су Срби и вјерна дјеца Републике Српске ови што је грозно краду као и ови колаборационисти у Сарајеву.
  Јеботе сад ми жао људи који су напуштали своја имања тада на територији коју је контролисала АБиХ,дошли у Републику Српску третирани ко задња стока и имали несрећу да погину на линији у року од 10-15 дана.
  Јесу ли сви они погинули и оставили своја имања да би ти призивао приватизацију док неко крвнички отворено краде и пљује на људе који су животе дали да се та хидролектрана одбрани и остане у Републици Српској.
  Праведно је само да пропадне Република Српска и да сва жртва буде узалудна да се баци под ноге бар ће они људи који имају бар мало мозга и једном су напустили своје куће мирно отићи у свијет.

 14. A šta mi dobijamo privatizacijom javnih preduzeća?
  Šta smo konkretno dobili privatizacijom Telekoma? Novac koji je odavno potrošen, bolje preduzeće, bolje usluge, više novca u državnoj kasi, bolje radnike ili povećan broj radnika u odnosi na povećan broj djelatnosti sa kojima Telekom posluje?
  Tvrdim ništa od ovoga dobili nismo, kao što nećemo dobiti niti jednom privatizacijom!

 15. “…запитавши за шта„фабрици струје“ служи опрема за винарство, тим прије, како тврди, што је ово само један од четири уговора јавног предузећа везана за производњу вина и ракије.“

  Да је Букановић објавио и преостала три уговора јавног предузећа везана за производњу вина и ракије све би било много јасније, али не би било сензационализма којем је Букановић склон.

  Овако је јефтиним извлачењем само једног уговора покушао поентирати.
  Како је Букан ниско пао…

 16. Јездо, очекујем од тебе да ми набројиш 3 озбиљне лопине из било које наше власти, а да нису били комунисти? Чик!

 17. jezdo,29.05.2016. 12:43:26[164726]

  Шта тек не објављују? 😀

  Симо П. Ороз,30.05.2016. 17:48:51[164753],

  Који су уговори у питању?

 18. Ja sam pročitao gotovo sve javne nabavke koje su na sajtu ove firme. Mislim čitao sam samo nazive i došao do zakqučka da se neke stvari gotovo svake godine kupuju. Konkretno su me zainteresovale ove hiljade i hiljade jaja i vidim stalno ih kupuju. Dovraga. Raspitam se malo preko poznanika kad kaže on meni da se ta jaja dijele radnicima pred Vaskrs i to tako nekoliko godina unazad, a to su firme oduvijek radile i ima ih još u RS koje to rade. TO je za mene pozitivno, ne iz razloga što se pomažu radnici nego privreda, a ko će drugi isporučiti jaja nego Ljubinje koje je oduvijek bilo poznato po uzgoju peradi.
  Što se tiče tih drugih ugovora danas sam čitao izvještaj sa konferencije za novinare koju je organizovalo ovo preduzeće. Ima na internetu, sve su objasnili, zašto vinski uređaj i zašto oblaganje tunela i zašto baš sad. Po meni skroz korektno i rekoše da će tužiti gospodina Vukanovića.
  Naletio je ovdje Vukanović, nije se dovoljno raspitao, ispao je nekako naivan kao da ga neko nagovara da izlijeće sa ugovorima firme i proziva ljude imenom i prezimenom. Žao mi ga je ali neko sa njim manipuliše. Nema ko ga nije tužio u državi.

 19. Све паметне компаније имају и додатне послове од којих праве профит.

  Адидас производи одјећу и обућу, али и дезодорансе и мирисе.

  Чак је и код нас, у социјализму, било паметних директора који су поред рудника, сјече шуме и других дјелатности имали своје економије са стоком, воћем и поврћем гдје су радили радници са умањеном радном способношћу. Ниси могао у рудник, можеш брати шљиве и хранити овце. Само се треба сјетити производње печурки у рудничким окнима.

  Набавка инструмента за испитивање квалитета грожђа и вина је велика помоћ требињским винарима, а фукара се нашла да то пљује.

  И не само да је помоћ него ће та винска лабораторија остваривати и добар приход јер су те услуге скупе, а да не говоримо о томе колико су Требињци губили времена док дођу до референтних лабораторија у другим мјестима и државама.

  Браво ХЕТ.

 20. Ovaj Vukan izluđuje ove iz HET-a.Do sada su ga tri puta tužili i sve tužbe izgubili na sudu.Reče Vukan i ovu će izgubiti.Mislim da je u pitanju obezbeđenje para za predstojeće lokalne izbore i u tu svrhu sva sredstva su dozvoljena.Tako je to uvijek bilo i biće.A narod ko se još njime bavi,kad ima preča posla.Treba spasavati vlast a time i slobodu.Da ima još u RS ovakvih kao što je Vukan.

 21. „Адидас производи одјећу и обућу, али и дезодорансе и мирисе“.
  ———————
  Сасвим природно и уско повезано.
  Спортисти се зноје, ноге смрде…,

  Али ђе иде струја и вино…осим ако није намјера да се електричари опијени вином пењу на далеководе, бандере..,исход би се унапред знао.
  Предлажем ХЕТ-у да уложи и у рибњаке,те откупи и сву винску производњу у Херцеговини
  .Риба и вино иду заједно,а да се брате пређе мало са крметине на поснија јела.
  Јер,колико их се „накотило“ у електропривреди,ако овако наставе са ждерањем мрса( а ништа не радећи), остаће се врло брзо без гласачке војске, а онда иду и скупа лијечења, бање и остало…што никако није добро.
  Тако би се ионако затворен круг још више затворио, све би остало у „кући“.

  :-o:P

 22. slavija,

  A ja se jos malo raspitao, a mogli ste i vi, pa saznao za tu firmu sljedeće kad već spominjete ribu. HET ima svoje ribnjake, tačnije mrijestilište, a kad sam pitao pa šta će im to i onda dobih ovakav odgovor. Hidroakumulacija Bileća je ogromna vodena površina i svake godine HET ubacuje mlađ gdje se na tom jezeru održavaju sportska ribolovna takmičenja a i dozvoljen je ribolov ko plati članarinu. Imaju svoje ribočuvare. Za mene je to fantastično i odlična stvar za zaljubljenike u ribolov. Pretpostavljam da će to gospodin novinar popljuvati na nekoj narednoj konferenciji jer zaista to očekujem od njega jer vidim da je to postao njegov lični trend.
  Što se tiče ovog vinskog aparata šta je tu „neljudski“? Ako već hercegovački vinari imaju probleme sa kontrolom vina što im tako jaka firma ne bi izašla u susret. Sigurno bih i ja isto postupio. Čak sam čuo da imaju opremljenu hemijsku laboratoriju za kontrolu kvaliteta vode i ostalih parametara bitnih za rad elektrane. Što to ne bi bila sad jedna još opremljenija laboratorija. Pa eto i za tu rakiju ako treba, koristiće narodu svakako.

  Mislim da njega dobro zeza i da je počeo izbornu kampanju na istim greškama kao kad je poražen na opštim izborima, a to je blaćenje svega i svačega. Stvarno sam pročitao da će ga tužiti i ne znam zašto mu to treba. Sam taj novinar je rekao da mu je gospodin Bosić izašao u susret kada ga je zaposlio na državne jasle da ga izvuče iz dubioze jer ima 10-ak aktivnih tužbi, potrošio lične pare na izborima itd. Mislim stvarno mi je to skroz bez veze.

 23. „Све паметне компаније имају и додатне послове од којих праве профит.“

  Pametne kompanije i pametni direktori proizvode profit u svojim primarnim djelatnostima.

  Pitanje, da li ova firma koja se odlučila baviti i „dodatnim poslovima“ pokazuje u svom primarnom zanimanju da je sposobna da pravi profit?

  Jest, kurko-nurko.

 24. veliki_brat,30.05.2016. 21:56:22[164759],

  Добро, то јесте фино, али то је државно предузеће.

  Прво, шта државно предузеће има да обиљежава вјерске празнике? Ако остварује довољно велике профите, то је у реду. Али будући да је државно предузеће, уколико дијели јаја за Васкрс, онда мора, рецимо, и да дијели курбан за Курбан-бајрам. Чини ли то? Ако не чини, онда је то дискриминација.

  Друго, колико радника ХЕТ запошљава и колико јаја дијели по раднику да им треба јаја у вриједности 20.000 КМ?

  Треће, гдје се баш потрефи да набављају јаја од бившег члана надзорног одбора?

  Симо П. Ороз,31.05.2016. 08:37:06[164765]

  Јебига, Симо, немој зајебавати… 😀

  Једно је приватно предузеће, које може, ако хоће, да гради вјетроелектране и кисели краставце, а друго је државно предузеће.

  Државно предузеће располаже народним парама и народ је тај који му одобрава да ради то што ради. Хидроелектранама на Требишњици народ је дозволио да се бави претварањем водене енергије у струју и само у ту сврху смије да троши народне паре, а не да провјерава квалитет вина. Шта има држава да се петља у винарство? Гдје је студија оправданости за обављање дјелатности „контрола квалитета вина”? Јел’ то дјелатност од стратешког значаја за Републику Српску? Ако јесте – нека се оснује државно предузеће за ту сврху. И тако даље.

  Ако постоји потреба за тим, нека је задовољи тржиште.

  Ако је тачно ово што veliki_brat каже за мријестилишта, то и има неког смисла када је у питању хидроелектрана. То је можда један начин одуживања за евентуалну штету нанесену околини. Али и то мора да буде подлегнуто неком виду испитивања јавног интереса и да се образложи зашто се народне паре троше за ту дјелатност.

  И не одговори ми која су три сродна уговора у питању?

 25. Macak,

  gospodine raspitaću se još i koju klasu jaja kupuju pa ću vam javiti. Dajte molim vas.
  Prvo ne znam kakva je struktura zaposlenih, a mislim na nacionalnu pripadnost, a ako postoje radnici muslimani onda je diskriminacija ako im se za vjerske praznike ne uplati ili dodjeli neka vrsta pomoći, da tako kažem. Ali zaista zašto sad povlačiti toliko sitnih pitanja koaj „koštaju“ par stotina maraka. Mene je konkretno interesovalo zašto ta firma kupuje tolika jaja i dobio sam odgovor. Koliko ih dijeli ne znam, ali eto dijeli ih, kupuje iz Ljubinja, pomaže tu hercegovačku firmu, a to što je bivši član NO ja ne bih da komentarišem a čak mislim da je bio dovoljno „poslušan“ bio bi i dalje čaln istog, političkim žargonom rečeno i nažalost takva je praksa kod nas.
  Opet kažem, ako su podržani vinari tim aparatom neka su, naši su, Hercegovci i ja bih isto podržao svakog ko nešto proizvodi. Čak bih ih pitao šta im još treba samo neka proizvode.
  Glupo mi je polemisati više na ovu temu, sam sebe vrijeđan kada moram da razmišljam je li državna firma treba da postiče razvoj drugih privrednih djelatnosti u s kladu sa svojim mogućnostima.
  Mislim da nema smisla pisati više o ovome.

 26. „ржавно предузеће располаже народним парама и народ је тај који му одобрава да ради то што ради. Хидроелектранама на Требишњици народ је дозволио да се бави претварањем водене енергије у струју и само у ту сврху смије да троши народне паре, а не да провјерава квалитет вина. Шта има држава да се петља у винарство? Гдје је студија оправданости за обављање дјелатности „контрола квалитета вина”? Јел’ то дјелатност од стратешког значаја за Републику Српску? Ако јесте – нека се оснује државно предузеће за ту сврху. И тако даље.“

  Ne razumijete očigledno koncept dioničarskog društva, upravljanjem istim, sistemu po kojima se u dioničarskom društvu odlučuje, društvenoj odgovornosti itd.

 27. veliki_brat
  …HET ima svoje ribnjake, tačnije mrijestilište…,
  —————————
  нисам за то знао, заиста…значи инсект ми ради…,
  B-)
  мачак
  Друго, колико радника ХЕТ запошљава и колико јаја дијели по раднику да им треба јаја у вриједности 20.000 КМ?
  —————-
  нису то обична јаја, то су света јаја, па према томе-
  1јаје=1км…у томе лежи сва световна суштина

 28. veliki_brat,31.05.2016. 14:39:39[164791],

  „Opet kažem, ako su podržani vinari tim aparatom neka su, naši su, Hercegovci”

  И у том лежи наша трагедија: „Јеб’о закон – наши смо!”

 29. mica trofrtaljka,28.05.2016. 18:16:53[164716]
  Saće Simo veliki brat exer i ekipa B-)B-)B-)B-)B-)B-)
  ex-1978,30.05.2016. 06:32:08[164739]
  Privatizovat!
  Zašto??Ako kradu struju pare namještaju tendre još lakše bo pokrali pare.A nešto mi govori da bi kupac bio iz Laktaša ili tebi ta opcija odgovara??
  Симо П. Ороз,30.05.2016. 17:48:51
  Ajde?Ne brini i ako se potrudi ne može te stići ti si bez konkurencije kad je padanje nisko u pitanju.
  veliki_brat,30.05.2016. 21:56:22
  A da ti ne izvještavaš sa lica mjesta nešto si mi predobro informisan za konobara iz Sarajeva?
  Inače koka produkt je privatno vlasništvo a uslovi rada tamo su dosta jadni ne mogu reći ropski al tu negdje tako ako su nekom pomogli pomogli su Koljivratu a ne društvo ili radnike
  A sad malo informacija,
  HET je još od komunističkih vremena firma za politički podobne u Tb i tako je do dana današnjeg.Firma ima oko 1000 zaposlenih a EU norma za takav objekat je oko 180 ostali hvataju zjala i dobijaju odličnu platu i privilegije ne samo jaja nego i struju regrese zimnice stručna usavršavanja a za uzvrat glasaju za svaku vlast.
  Het ima ribnjak i mrestilište ali radi samo mrestilište jer po zakonu imaju obavezu poribljavanja rijeke i jezera ali mislim da na mrijestilištu radi oko 5 ljudi od 35 koji primaju platu za rad na ribnjaku a o kakvom radu se radi najbolje govori činjenica za je jedan moj poznanik kad se tamo zaposlio sve radne kolege upoznao nakon 3,5 godine jer su neki toliko dugo bili opravdano otsutni.Inače taj od 3,5 godina nije rekorder nego jedna žena kojoj su djeca pošla u školu u Novom sadu a onaje jadnica još radila u HET.
  Ako vinari mogu dobiti opremu za testiranje vina i meni bi trebalo nešto opreme pa bi molio ove iz heta da mi jave gdje i kome da se obratim za pomoć?Da napomenem da sam privatnik kao i svi vinari u hercegovini

 30. veliki_brat,31.05.2016. 19:13:42[164798],

  Ако већ закони морала, логике и тржишта не значе ништа, из Закона о јавним предузећима:

  Члан 2

  „(1) Javno preduzeće u smislu ovog zakona je pravno lice koje je upisano u sudski registar kao privredno društvo u formi akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, radi obavljanja djelatnosti od opšteg interesa i u čijem osnovnom kapitalu Republika Srpska ili jedinica lokalne samouprave direktno ili indirektno ima većinsko vlasništvo. (…)”

  Гдје је у винарству општи интерес? Како је обављање било чега у вези с том дјелатношћу у интересу грађана Републике Српске?

  „Član 2a.

  (1) Obavljanje djelatnosti preduzeće iz člana 2. ovog zakona zasniva na sljedećim principima: (…)

  v) zabrani sporazuma javnih preduzeća koja imaju za posljedicu sprečavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije na tržištu,

  g) zabrani zloupotrebe dominantnog položaja, (…)”

  ХЕТ има доминантан положај на тржишту. Уплитањем у винарство, тј. злоупотребом свог доминантног положаја, ХЕТ спречава, ограничава и(ли) нарушава конкуренцију на слободном тржишту када је у питању пружање услуга тестирања квалитета вина.

  „(…) e) liberalizaciji određenih djelatnosti od opšteg interesa radi sprečavanja razvoja monopolističkih tendencija, (…)”

  Законодавац, дакле, предвиђа и либерализацију у дјелатностима од општег интереса, а ХЕТ, с друге стране, шири државну дјелатност задирући у подручја која нису од општег интереса и које по свој логици ствари треба да буду у оквиру приватне иницијативе. ХЕТ тако стеже тако државне шаке око врата слободног тржишта, гушећи исто.

  Даље, овакво дјеловање супротно је и Закону о приватизацији државног капитала у предузећима:

  „Члан 2.

  Приватизација је дио укупне привредне и развојне стратегије и политике Републике Српске, која се спроводи у циљу постизања:

  а) бржег привредног раста у условима тржишне привреде,

  б) очувања продуктивне запослености и стварање услова за нова радна мјеста,

  в) технолошке модернизације привреде Републике Српске,

  г) увођење нових, модерних и ефикасних метода менаџмента у привреду Републике Српске,

  д) укључивања привреде Републике Српске и њених предузећа у развојне токове европске и свјетске привреде, те у међународно тржиште капитала,

  ђ) подстицања раста предузетништва у Републици Српској,

  е) подстицања укључења предузетника поријеклом из Републике Српске, који пословну активност обављају у иностранству у развитак привреде Републике Српске.”

  Поменути закон предвиђа чак и приватизацију предузећа из области од стратешког значаја за Републику Српску, али по посебним приватизационим програмима, док, са друге стране, ХЕТ шири државну дјелатност на винарство!

  Противно је и Уставу Републике Српске, по којем је привреда Српске уређена по тржишним принципима.

  То да ХЕТ помаже људима који се баве винарством је бесмислен аргумент. Јел’ ХЕТ социјална служба? Није. Јел’ ХЕТ задужен за субвенције? Није.

  Ако ја почнем да правим глинене лончиће и одем у Водовод, јел’ они треба да откупе 50.000 КМ глинених лончића зато што то помаже наше људе? Нормално да не треба.

  Ако постоји потреба на тржишту за глиненим лончићима, они ће се продавати. Ако не постоји, не треба држава да је умјетно ствара. Исто важи и за винарство.

 31. мачак,31.05.2016. 20:21:44

  “То да ХЕТ помаже људима који се баве винарством је бесмислен аргумент. Јел’ ХЕТ социјална служба? Није. Јел’ ХЕТ задужен за субвенције? Није.“

  То да државно предузеће помаже људима који се баве спортом је бесмислен аргумент. Је то предузеће социјална служба? Није. Јел’задужено за субвенције? Није.

  То да државно предузеће помаже људима који се баве умјетношћу је бесмислен аргумент. Је то предузеће социјална служба? Није. Јел’задужено за субвенције? Није.

 32. Симо П. Ороз,31.05.2016. 20:32:15[164803],

  Прво, и умјетност и спорт су од општег интереса.

  Друго, једно је симболично награђивање или, рецимо, организовање рекративних и хуманитарних турнира, а друго је обављање читаве једне дјелатности у континуитету.

  Када бисмо говорили о спорту и умјетности, пандан потезу ХЕТ-а било би да Водовод оснује професионални фудбалски тим односно да се Жељезнице упусте у филмску продукцију.

 33. мачак,31.05.2016. 20:21:44
  Al vi imate vremena i živaca ali uzalud narod bi reko zlo tele june dovijeka.Radi se o polupismenom stranačkom botu koji u životu nije pročito nijedan član zakona jer misli da je to za budale a stvari se rješavaju preko partije kao što je to on uradio.Ne bi me začudilo ni da se radi o „intelektualcu“naprimjer Blagoju Š koji je doktor prava a radi šta radi

 34. gospodine Mačak,

  Svaki ovaj član koji ste citirali na bilo kom sudu RS bi se oborio bez advokata.
  izvinjvam se što sam se stavio na stranu nečeg što je normalno, neće se ponoviti.

  P.S. Vino je opšti pravoslavni interes.

 35. @ Симо П. Ороз,31.05.2016. 08:37:06

  HET nije pametna kompanija. Zapošljavaju 1000 ljudi tamo gdje treba da ih radi 180. Rasipaju resurse. To radi svak kome u cilju nisu maksimalni učinci uz minimalne utroške. HETu nisu. HET je političko predzeće čiji je smisao poslovanja pomoć partiji da pobjedi na narednim izborima.

  Tih 820 ljudi viška su naš resurs. Odličan resurs. Kada smo ih zaposlili u HETu onemogućili smo njihov poslovni angažman i profesionalni razvoj u drugim firmama i drugima oblastima. Gubimo time što ih prekobrojne plaćamo, gubimo i ono što bi oni radili da nisu zaposleni u HETu.

  To nas utuši. Sa tim što prije prekinuti. Političari neće. Zbog toga privatizovat. Prestati sa rasipanjem resursa. Oskudacija je.

 36. http://youtu.be/9kulBssAKaQ
  Ја будале овог владике Николаја,чекамо благослов лабораторије од стране Глибораји добропробосанког бискупа.
  Криминал са благословом може само довести до туче,олује и пожара у виноградима ако је вјеровати Николају Велимировићу.

 37. Gospodine ex,

  nekad pomislim da vi uopšte ne živite u RS nego negdje daleko na zapadu, Austrija, Njemačka i slično. O kojim radnim mjestima pričate?
  Ja sam spremam ovdje da javno kažem da ću po prvi put izaći na izbore da galsam za onu partiju, pojedinca, udruženje, pokret bilo koga ko svojim radom, zalaganjem prijateljskim odnosima sa nekim „parajlijama“, investitorima, vlasnicima firmi obezbijedi NOVIH (a ne onih ode otac u penziju pa zajaše sin radno mjesto) 820 radnih mjesta da iskoristimo taj „ljudski resurs“ o kome pričate. Posle se još hvale koliko ih je ko zaposlio po državnim preduzećima, baš kao da je umjetnost zaposliti nekoga u javno preduzeće. 150 000 „jedinica resursa“ na biroima za zapošljavanje, ne znam ni ja koliko raznoraznih inženjera, pravnika, ekonomista pa čak i doktora nauka vapi za poslom kojeg nema jer POLITIČARI nisu u stanju da naprave NOVO radno mjesto. Ne očekujem uopšte od države da pravi fabrike ali očekujem od njih da obezbijede uslove da se te fabrike otvaraju, a oni to nisu u stanju.
  U državi imamo ovakvu situaciju, kod privatnika jedan radi za trojicu, može, kad padne sa nogu zamijenićemo ga novim, a da privatniku ni na pamet nije palo da zaposli još jednog radnika, olakša ovom nesretniku posao i život i odrekne se dijela svoje zarade i stovri novo radno mjesto, a u javnim preduzećima potpuno suprotna situacija. Nemojmo se ovdje gađati „šarenim lažama“ kad svi dobro znamo šta je problem, a ponavljam još jednom problem su nesposobni POLITIČIRAI, sve do jednog koji nam se nudi, a svoju nesposobnost su pokazali baš zadnje dvije godine kada se takva situacija namjestila da imamo 2 vlasti, bukvalno, gdje jedna drugoj može biti korektor a mi kao da nemamo ni jednu. Pisao sam o tome dosta već ne mogu se ponavljati.

  Pitam još jednom zagovarače privatizacije svega i svačega, šta smo dobili privatizacijom Telekoma RS?

 38. @ veliki_brat,01.06.2016. 09:01:06

  Političari ne zapošljavaju. Pogrešno je očekivati i tražiti to od njih. U tom očekivanju dobar je dio naših problema. Ljudi se zapošljavaju sami ili kod poslodavaca. Višak zaposlenih od 820 ljudi je dobrim dijelom visokoobrazovan kadar sposoban da se zaposli sam i da pokretanjem vlastitog posla zaposli i širi krug ljudi. Pogrešno je posmatrati kadrove kao teret, kadrovi su potencijal i prilika. Inžinjeri, pravnici i ekonomisti moraju zaposliti sebe. Zaraditi za sebe i platiti porez državi. Ako nisu sposobni za to – problem su. Sramota su.

  Privatizacijom Telekoma Srpska je dobila mnogo. Prosječna plata i penzija – povećana je. Izdvajanje za zdravstvo – uduplana su. Nema opštine ili sela koje nije dobilo fiskulturnu salu, vodovod ili uličnu rasvjetu. Baš svi smo mogli predlagati idejne projekte za trošenje sredstava iz razvojnog programa. Niko nam nije kriv što smo pare potrošili u pješačke staze i sportske dvorane. U mom selu – 3 komada.

 39. „Niko nam nije kriv što smo pare potrošili u pješačke staze i sportske dvorane. U mom selu – 3 komada. „

  Znači, nisi bio svjestan i sposoban da, makar u svom selu, objasniš ljudima da bacate pare na gluposti, ali te to ne sprečava da objašnjavaš koliko bi eura trebala štampati Evropska banka.

 40. „Političari ne zapošljavaju. Pogrešno je očekivati i tražiti to od njih“

  Da, tako bi trebalo ali tako nije. A nas predsjednik javno, u Bijeljini, govori kako ga zovu baš iz Trebinja i zamisli baš traže da ih zaposli u ovu Hidroelektranu. Za vas informacija je da u elektranama najmanje radi inženjera a ne inžinjera kako vi kažete.
  Naravno da nije normalno da političari zapošljavaju ali zapošljavaju i oni iz Banja Luke i oni iz Sarajeva, a mislim na naše obe vlasti. I ima sati i sati po youtube materijala gdje se oni hvale na tome kako zapošljavaju. Ako to ne znate onda ili me zezate ili ste bezobrazni, treće nema.

  A opet se moram dotaći ove privatizacije. Kako je prodajom Telekoma RS povećana penzija i izdvajanja za zdravstvo. Zdravstvo je odlično uznapredovalo od taga, 500 miliona raznoraznih dugovanja i ništa da se preduzme na tom polju.

 41. ex-1978,01.06.2016. 09:38:30[„
  “ Višak zaposlenih od 820 ljudi je dobrim dijelom visokoobrazovan kadar sposoban da se zaposli sam i da pokretanjem vlastitog posla zaposli i širi krug ljudi. Pogrešno je posmatrati kadrove kao teret, kadrovi su potencijal i prilika. Inžinjeri, pravnici i ekonomisti moraju zaposliti sebe. Zaraditi za sebe i platiti porez državi. Ako nisu sposobni za to – problem su. Sramota su.“
  Nemaš pojma o čemu pričaš.Od zaposlenih u HETU otprilike trećina su školovani a školovani obrazovani i stručni su na nivou statističke greške.U TB postoje samo tri el ing koji su u životu bilo kad bilo šta projektovali i to su Jovo M Milenko č i Dragan A.Oni su svi u penziji a prije toga su prva dvojica prodali duše za sitne pare a za uzvrat su danas savjetnici u bivšim firmama a Jovo je poznati skutonoša onog propalog električara iz vareša.Dragan je danas uspješan vinar mada bi i tu bilo materijala za priču.
  Što se ostalhi el ing tiče ima par privatnika koji sa osrednjim znanjem plivaju kako znaju i umiju.Ostali đuture ne vrijede ni po pizde vode.
  Od zaposlenih u HET otprilike trećina je došla tu rodbinskim trećina partijskim a trećina svim ostalim vezama uključujući i gangsterske pa tako tamo danas „radi“ i lik čiji je otac zbog njega udario pokonjeg profesora Milinića ovaj udario glavom o stepenicu i poginuo.Mali je sad u HET jer jbg bolje da je na poslu nego na ulici(što bi baja reko bolje nego da se drogira)
  Ja sam se svojevremeno prestao družiti sa čovjekom koji je dobar ko lebac pa mu se onda nakače dvojica tih idiota iz HET i par puta sam se posvađao i skontao da ih je bolje zaobilaziti.Prije desetak godina smo sjedali nas trojica a jedan je Ilić iz HET.Te godine prvak je bio leotar i on mrtav ladan kaže „pa trebalo bi mu napraviti stadion“ Ja „Što bi mu pravili stadion tu jednu utakmicu može odigrati svuđe“ „pa što ne bi napravili prvaci su“
  „Pa jesi li ti ikad u životu napravio čačkalicu odnio je u Mostar i prodao“ „nisam“ „e pa vidiš kad napraviš čačkalicu i prodaš je onda ćeš shvatiti koliko je teško napraviti stadion i koliko to košta a sve u gradu koji ima pola nezaposlenih a do tada ne seri“
  Poslije sam od jernog od bivših ditektora u HET saznao da je taj u HET došao na sličan način kao i prethodni lik.
  Sa drugim likom sam prestao da se družim kad se pohvalio da je bio na sajmu tehnike u Beogradu i tamo se oduševio kupatilom u kome se svjetlo pali samo kad uđeš i gasi kad izađeš a lika je u het zaposlio njegov rođak papović bivši ministar sporta i član svih partija na vlasti.Inače lik je po struci magistar likovne umjetnosti a posao mu je bio kad se izvode radovi da razvuče žutu trak okolo.
  E sad i to bi se dalo trpjeti da ne kradu i tako sam prošle godine saznao da je lik iz het A.S. kupio treći stan u NY pa ti sad zamisli koliko kradu glavni ako su ovi druga liga. I ako kradu sad zašto misliš da ne bo pokrali i novac od privatizacije a ja lično mislim da HET namjerno uništavaju izvlačeći pare da bi ga istim tim parama kupili.

 42. mica trofrtaljka,01.06.2016. 21:29:39[164861],

  „Sa drugim likom sam prestao da se družim kad se pohvalio da je bio na sajmu tehnike u Beogradu i tamo se oduševio kupatilom u kome se svjetlo pali samo kad uđeš i gasi kad izađeš”

  Можда му је донедавно било какво купатило било иновација, па му ово дође као научна фантастика. 😀

 43. U pravu si mislim da u njegovom selu kod Gacka ni danas ne postoji kupatilo ali zaboli me vršnjak za to da on na sajam tehnike nije išo trošku firme odnosno o mom i tvom trošku.Naravno sad će botovi opet kako je cijena struje morala ići gore.

 44. Zaboravih napisati u firmi u kojoj sam radio prije par godina je bio pisoar gurneš vršnjaka voda teče vratiš ga nazad a voda stane moš mislit kako bi se oduševio da je vidio to čudo tehnike.;)

 45. Mislim da je gospodin Vukanović dobio ono što je tražio objavljivajući ove dokumente. Čestitam mu na dobroj ideji, a ove tužbe i „halabuka“ što mu spremaju je sitnica koliko je dobio na publicitetu. Još jednom moje iskrene česitke.

 46. @ veliki_brat,01.06.2016. 11:43:11

  Statistika je neumoljiva. Provjeri vrijednosti prosječnih plata i penzija prije i posle prodaje Telekoma Srpske. Tih milijarduitristo donijelo je novi investicioni ciklus Srpskoj. U kombinaciji sa uvođenjem PDVa, donijelo je i enormno povećanje budžetskih prihoda.

  Partijsko zapošljavanje u državnim firmama kod nas je višedecenijska praksa. Razara ne samo to preduzeće već i čitavu lokalnu zajednicu. Privatizovat to treba. Narodna grbača upropasti kadrove, borba na tržištu ih jača.

 47. Prosječna plata jeste nešto rasla tih godina, ali to nema veze sa Telekom RS.
  I da su plate u telekomu povećane, a nisu, možda pojedincima, koliko je samo radnika otpušteno, ja ih znam desetine. Razlog što su otpušteni je druga tema. Plate su narasle zapošljavanjem „partijskih vojnika“ u javnu upravu i državna preduzeća, mahom obrazovanih ljudi čija se plata obračunava po VSS spremi. Znam da su to uglavnom diplome sa privatnih fakulteta i po meni ekonomsita sa državnog fakulteta i sa privatnog nikada ne bi mogli imati istu osnovicu ali i to je druga tema i naša država pokazuje nemoć da sredi prosvjetu.
  OD prodaje Telekoma ne znam gdje su pare otišle i koji su to razvojno investicioni projekti.

  „Privatizacijom Telekoma Srpska je dobila mnogo. Prosječna plata i penzija – povećana je. Izdvajanje za zdravstvo – uduplana su. Nema opštine ili sela koje nije dobilo fiskulturnu salu, vodovod ili uličnu rasvjetu. Baš svi smo mogli predlagati idejne projekte za trošenje sredstava iz razvojnog programa. Niko nam nije kriv što smo pare potrošili u pješačke staze i sportske dvorane“

  „Statistika je neumoljiva. Provjeri vrijednosti prosječnih plata i penzija prije i posle prodaje Telekoma Srpske. Tih milijarduitristo donijelo je novi investicioni ciklus Srpskoj. U kombinaciji sa uvođenjem PDVa, donijelo je i enormno povećanje budžetskih prihoda. „

  Zaista vrijedi li komentarisati ovo?A tačno je sve osim što su pare uložene u razvojne projekte i što se prodajom Telekoma „popravio budžet“. Sve i da je novac otišao u razvojne projekte koji donose nove prilive u budžet statistika kaže da poslednjih godina su sve veća poreska dugovanja firmi, sve manje uplate doprinosa a kao smanjuje se broj nezaposlenih. Kakve nam koristi kad u RS ekonomija skoro i da ne postoji a to što je ima obojena je u „sivo“. Jedino su u zdravstvu druge dvije boje zastupljene, „crno na bijelo“, a boje govore dug preko pola milijarde.

  I dalje ne dobih odgovor kako su izdvajanja za zdravstvo povećana prodajom Telekoma?
  Zašto je isplata penzija prešla na trezor ako je fond PIO tako procvatao prodajom Telekoma RS? Sve su to neki pokazatelji da se ova statistika na koju se mi pozivamo, i koja je kao zvanična, se ne „čita“ kako treba nego kako kakome odgovara.

  Nekako sve što više disktujemo dolazim do saznanja da ovdje sagovornici ne poznaju elementarna znanja o poslovnom ambijentu RS. Još jednu glupsot koju sam čuo a odnosi se na nepoznavanje oblika poslovnog društva pa je tako ovdje nastala polemika oko akcionarskog društva, oko upravljanja istim i čije su pare.

 48. @ veliki_brat,02.06.2016. 07:35:02

  Tvrd si na ušima. Ne čitaš ono što ti se napiše. Ponoviću ti:

  1. Provjeri vrijednosti prosječnih plata i penzija prije i posle prodaje Telekoma Srpske.
  2. Pare od Telekoma su nam donijele novi investicioni ciklus, ulaganja u infrastrukturu i socijalnu komponentu. Evo linka sa detaljima: http://www.irbrs.org/azuro3/azuro/uploads/Izmjene_i_dopune_Razvojnog_programa_RS.pdf

  Infrastruktura: 350 miliona
  Privreda: 650 miliona
  Socijala: 250 miliona

  Na sajtu IRBa imas detaljne informacije za svaki kredit, za svaki infrastrukturni projekat.

 49. Vi ste u zabludi ili ne živite u RS.
  Srećete li ljude koji su imali pa sad nemaju, otpuštene, penzionere koji žive sa 200KM ili penzionere koji su radili 40 godina a sad imaju penziju 450KM, nezaposlene ljekare, nezaposlene inženjere, nezaposlenu omladinu, ugostiteljske radnike kojima se ne plaćaju doprinosi.
  Gospodine nema radnih mjesta.

 50. @ veliki_brat,02.06.2016. 09:09:36

  Radnih mjesta neće ni biti sve dok od političara budemo očekivali da ih stvaraju. Do budemo njih okrivljivali nema nafake.

  U međuvremenu si, nadam se, primio k znanju kako smo potrošili pare od Telekoma. Svaka marka je uredno zavedena i predstavljena javnosti. Rijedak primjer transparentnosti kod nas.

 51. Ja nikad ni nisam imao problem o informaciji kako su potrošene pare od Telekoma, ja to znam, samo navodim na zdravu polemiku, a potrošene su na magistralne puteve, ulice po selima, vodovode itd itd. To je pogrešno. Potrošeno je nešto malo u projekte koji donose nove vrijednosti ali to sigurno nije uticalo na rast plata i penzija i napredak zdravstva. To je zabluda. Političari lažu.
  Ono što političari trebaju da rade jeste da stvaraju ambijent za ulaganje u stvaranje novih vrijednosti. A to su nova radna mjesta. Evo da sad imam 100 miliona maraka i da hoću da pokrenem posao u Srpskoj i prvo pitanje koje bih postavio državi, jer bih njoj trebao najviše da vjerujem, sa kojom bankom ja treba da poslujem jer ulažem vrlo veliki novac. Da li bih ja posle ovoliko javašluka u bankarskom sektoru trebao državi da vjerujem da ja treba da poslujem baš sa tom bankom. Ko će uložiti novce kada banke propadaju kao kruške.

 52. @veliki_brat,02.06.2016. 12:50:26[16

  Немојте тако браћо! Велики брате, Екс ти је брат. Чувар тековина и „економских достигнућа“ Великог Вође. Он гони причу о неумољивости статистике (продужење животног вијека, Лажански и сл.) Јесте да се профанисао до мјере да његове наводе нико „не зарезује“, ал’ није то разлог да му ти стајеш на муку. На истом сте задатку, мајка му стара.

  @Симо П. Ороз,31.05.2016. 08:37:06[

  Кога ти ово додијелише у јединицу за подршку? Г 17 експерте (Динкић), НАТО поклонике (Јован Кларк) и фанове ријалитија (big brother)!? Тачно је да си јавно јадиковао како те у СНСД-у више не слушају, ал’ ово што ти раде је већ понижавање. Ко да си неко копиле, не д’о Бог.
  Ови не знају шта заговарају, не знају јесу л’ пошли ил’ дошли, сукобљавају се међусобно…

  Ономад је Карабаја провалио депешу по којој твоји на Фронтал шаљу генерале. И, то је сасвим у реду. И нама је било занимљивије конфронтирати се са саможивим лажовима, лицемјерима, клонулим душом, ал’ „генералима“. Ето, ти си нам занимљив, иако си најзлонамјернији и највећи међу лицемјерима (Лично цијеним твоју спремност да заговараш, и до последње капи крви браниш пљачу, а да притом ништа не украдеш! Албанска мафија би те златом златила!).
  А, ови помоћници су ти за Прес, Независне, и друге једноставније задатке. Нису они, као ти способни за истурено мјесто. Нису за чување Бакиначког Дворишта, „нон стоп“.

  http://opusteno.rs/slike/2014/08/smesne-slike-23903/kucu-cuvaju-opasne-trenirane-kokoske.jpg

 53. Ex…
  Niko ne spori rast prosjecnih plata prije i poslije prodaje telekoma i uvodjenja PDV-a. Ali sad se vidi da to nije bilo na realnim osnovama. Odjednom su se slile grdne pare, plate su naduvane, nije se razmisljalo sta dalje, kada para nestane… Sve je to dovelo i do povecanja potrosnje, skakanja cijena i sl…. Gdje smo danas? Moramo se zaduzivati svaki mjesec po 60 miliona da bi se taj naduvani sistem odrzao. Nema vise telekoma a rast poreza nije ni priblizno dovoljan…. Znaci jasno je kada istices rast prosjecnih plata da je to samo naduvani balon koji je pri pucanju?

  Druga stvar… Krediti IRB… Kazes 650 mil otislo u privredu i kazes da se sve transparent o moze vidjeti? Nego, ima li podatak ko je i pod kojim uslovima dobio te pare i ono sta je jos bitnije vracaju li se te pare?

 54. @ veliki_braveliki_brat,02.06.2016. 12:50:26

  Tvrdiš da si upoznat sa načinom trošenja para od Telekoma a onda napišeš da je nešto malo tih para otišlo u projekte koji stvaraju novu vrijednost. Protivurječan si. Sve imaš na stranicama IRB.

  http://www.irbrs.net/PlasiraniKreditiBaza/PlasiraniKreditiIzvjestaji.aspx?p=3&lang=cir

  @ ratio,02.06.2016. 20:27:51

  Nešto bi nda mi kažeš?

  @ podv0r,02.06.2016. 20:54:23

  Ne sjećam se da je neko odbio da mu se poveća plata ili penzija. Ne sjećam se da je neko izašao u javnost i rekao ja to ne zaslužujem, nije u redu, pogledajte ljude u realnom sektoru.
  Svi od reda su povećanje objeručke prihvatili i tražili da bude jače i veće. Prema tome, svi od reda nose svoj dio krivice.

  U privredu je otišlo skoro milijarduipo. Evo ti pregled 11000 kreditnih zatjeva:

  http://www.irbrs.net/PlasiraniKreditiBaza/PlasiraniKreditiLista.aspx?p=2&lang=cir

 55. Šta ima da se vidi, uglavnom tuga i jadi.
  Stambeni krediti, prodavnice, preprodavci. Svaki 1000. kredit proizvodnja nečega, a biro za zapošljavanje gotovo godinama na istim procentima, skoro pa pola radno sposobnih na birou za zapošljavanje. Ostale brojke me ne zanimaju.

 56. @ex-1978,03.06.2016. 06:29:15[164892]

  „Nešto bi nda mi kažeš?“

  Теби (и твојим саборцима) говорити, је исто што и глувом шапутати.
  Стога ћу пробати са сликовним садржајима:
  http://www.youtube.com/watch?v=Of7CvXm3BnU

  Није ли ово очигледан показатељ да је Екс (познат по крилатици: режимска статистика је неумољива) економију учио од своје комшинице Жељке?
  И нека, лијеп је то примјер међукомшијске солидарности.

  Проблемчић је то што је комшиница, по професији, наставница енглеског језика. Проблемчић је и то што су се наставница и ученик самопрогласили експертима за економију. Проблем је и што чврсто вјерују у своје сумануте идеје, па чак и, без пардона, држе предавања о економији!?

  Добро је што им се (још увијек) може помоћи. Још само да помоћ и затраже…

 57. @ ratio,03.06.2016. 18:26:14

  Ti to k’o da se baviš politikom? Nisam političar niti gajim neke simpatije prema toj klasi. Lijepo te upitam za pojašnjenje a ti meni postaviš snimak koji služi za sprdnju uzduž i poprijeko Balkana.

  Biće najbolje da se vidimo na kafi pa da objasniš šta mi to želiš reći.

 58. „U privredu je otišlo skoro milijarduipo. Evo ti pregled 11000 kreditnih zatjeva:“…,

  Прелистах само летимично неколико страница одобрених кредита…,
  И одмах и ту је веома уочљиво ко влада овом јадном републичицом, да ту од привреде нема ни П.
  Предратни УРБАНИ КЛОШАРИ, и СОСКЕ БАРАБЕ И ЂИЛКОШИ

  …5 милиона „Ранчи“ бивша спикерка РТРС-а,

  -1,7 милиона, (а било их је још, лично познајем човјека)…ономад бањалучки „Глас“ писао, хапшен због велике крађе фармерки у Трсту.., данас милионер, својих двоје дјеце ишколовао у Аустрији(тамо и живе), наравно станови у Бечу, изношење новца,и све што уз то иде…, на помен републике српске у било ком контексту цери се и плази језик.., вјероватно зато што је воли и што јој је захвалан, а и мајка ет’ није српкиња…,

  Овај што га упуцаше пре два дана(Лукић)……,кад је осјетио 90-тих да би се могло и запуцати, прво нестаде неко вријеме, а онда се ухвати неког крш-комбија па поче таксирати по Бањалуци, па се дохвати четниковања и СДС-а, а даље је све познато како иде..,
  Док је гинула омладина, студенти , спортисти, инжењери…, овај лола који је до самог рата на Мањачи гулио сланину и лук и ручно косио ливаду, већ 97- се хвалио својим сељацима како је само на салату потрошио 700ДМ(данашњих ЕУРА) за један ручак, са неким „пословним партнерима из ЦГ“, (није их било више од 5-6).
  Данас је наравно међу првим додиковим барјактарима…,четниковање наравно потрошено није га никада ни било

  Видим има неких стотина хиљада кредита и за дистрибуцију сексуалних помагала и секси гаћица, веша…,

  Нека ми/нам неко од економиста, или боље психолога, разради каква је будућност републике српске и њене привреде са оваквим ликовима…,

 59. Mnogo vas ovdje „mlati praznu slamu“.
  Ne znaš koji su gori ovi što brane vlast, ili su dio iste, pa privatizaciju telekoma nazivaju uspješnim poslom ili ovi što napadaju vlast, ili su čak dio opozicije, pa prozivaju djecu koja studira u Beču, baš kao da je to nešto skupo tamo studirati, a u stvari jeftinije je nego na većini fakulteta u Srbiji.
  A da naše privatizacije idu kako treba ne bi svako malo uzimali kredite i „krpili“ rupe u budžetu, dugoročno i kratkoročno, nego bi pare od privatizacije ulagane samo u ono što stvara novo dobro pa bi se putevi pravili od sredstava od kojih to treba da se pravi a ne od prodaje firmi.
  Ja lično nemam ništa protiv kredita, čak mislim da su krediti MMF-a božiji dar ali da se od njih pravi normalna priča i ulaže u proizvodnju, ali ova priča da se MMF-om „stabilizuje“ budžet, kako to političari znaju upakovati, je dar od djavola.

 60. Па никоме ММФ не даје новац да улаже у производњу, али нас није ММФ ни натјерао да 1300 000 000 марака добијених од продаје Телекома, спискамо у „генијалне пројекте“ као што су сређивање градског трга у Србцу или изградња спортске дворане у Лакташима. Продати „златну коку“ и од тог новца направити нешто што умјесто добити доноси трошкове, могу само неодговорни идиоти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *