Вук Јеремић, предсjедник Генералне скупштине УН

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић предсjедаваће у наредних годину дана Генералном скупштином УН. Од 193 земље чланице УН, за Јеремића је данас на Ист риверу гласало њих 99, док је његовог противкандидата, литванског амбасадора у УН Далијуса Чекулиса, подржало 85 земаља. Предсjедавање Генералном скупштином УН у Јеремићевом мандату ће трајати од септембра 2012. до септембра […]

петак, јун 8, 2012 / 17:20

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић предсjедаваће у наредних годину дана Генералном скупштином УН.

Од 193 земље чланице УН, за Јеремића је данас на Ист риверу гласало њих 99, док је његовог противкандидата, литванског амбасадора у УН Далијуса Чекулиса, подржало 85 земаља.

Предсjедавање Генералном скупштином УН у Јеремићевом мандату ће трајати од септембра 2012. до септембра 2013. године.

Јеремић који ће 18. септембра преузети ту функцију, предводиће у наредних годину дана Генералну скупштину УН у име Источноевропске групе коју чине 23 земље, укључујући и све бивше југословенске републике и данашње суседе Србије.

Предсjедавајући Генералне скупштине УН бира се на период од годину дана у складу са неписаним правилом ротације по регионалном принципу.

Иако то није формално дефинисано као услов, пракса је и да се за предсjедавајућег никада не бира представник неке од пет сталних чланица Савjета безбjедности УН (Русија, САД, Велика Британија, Француска и Кина).

Предсjедавајући у раду одговара Генералној скупштини УН. Његова овлашћења су да отвара и затвара пленарна засjедања, усмjерава дискусију, води рачуна о поштовању процедуре и саопштава одлуке.

Новоизабрани предсjедавајући Генералном скупштином УН Вук Јеремић изјавио је данас после гласања да свој избор за предсjедника види као „одавање признања српском народу” и да ће радити на очувању међународног мира и безбjедности.

„Заклињем се да ћу функцију председника обављати најбоље што могу, поштујући Повељу УН. Поверени ауторитет ћу користити искрено и уравнотежено, поштујући пре свега једнака права и достојанство сваке државе чланице”, рекао је Јеремић после гласања на Генералној скупштини УН.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *