Вучуревић признаје само закон, не да министарству да сазива скупштину

Градоначелник Славко Вучуревић рекао је да је једини закон у БиХ који дефинише улазак одборника у скупштинске сазиве Изборни закон БиХ, а ако нешто није у сагласности са тим законом ништавно је по Уставу Републике Српске и БиХ.

уторак, мај 31, 2016 / 21:25

Градоначелник Славко Вучуревић рекао је да је једини закон у БиХ који дефинише улазак одборника у скупштинске сазиве Изборни закон БиХ, а ако нешто није у сагласности са тим законом ништавно је по Уставу Републике Српске и БиХ.

Вучуревић је оцијенио да нижи правни акт мора бити у сагласности са вишим и да је ту "крај свих крајева", те да би те прописа требало да знају сви одборници и опозиције и власти.

Градоначелник Требиња је оцијенио небитним напуштање сједнице одборника опозиције, јер није прихваћен њихов приједлог да буде одржана ванредна сједница на којој би на основу препоруке Министарства управе и локалне самуправе Републике Српске биле поништене одлуке донесене на претходној сједници.

"Ванредна скупштина се може сазвати када је у питању ратно стање, земљотреси, природне непогоде и епидемија ширих размјера. Опозиција се мора повиновати одлукама скупштинске већине и одлукама које она доноси, а да ли ће присуствовати сједницама или не то је њихов избор. С обзиром на то колико су конструктивни и колико раде боље је да и не улазе у скупштину", мишљења је Вучуревић.

Он је додао да "опозициони одборници желе да Скупштина гласа да ли је неко одборник, занемарујући вољу грађана".

"То није у копетенцији Скупштине ни скупштинске већине. У закону је тачно наведено да је легалан сваки одборник који у скупштину уђе са додијељеним сертификатом Изборне комисије БиХ и потписаном изјавом одборника на кога се та изјава односи", каже он.

Вучуревић је оптужио одборнике опозиције да за четири године и накнадом од 500 КМ, како каже, нису били у стању да науче ни да схвате оно што пише у Пословнику о раду и закону.

Након што су напустили данашње засједање, одборници СНСД-а и ДНС-а упутили су захтјев Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске и правосудним институцијама да у складу са својим овлаштењима најхитније предузму мјере да се испоштује став Министарства и пониште одлуке донесене на сједници Скупштине града одржаној 25. марта, као и све одлуке на сљедећим сједница које имају статус, како су оцијенили, нелегитимних.

Од Министарства унутрашњих послова затражили су да предузму све активности из своје надлежности ради утврђивања одговорности Скупштине града Требиња због кршења закона о локалној самоуправи, Статута и Пословника Скупштине града.

Опозициони одборници су позвали сва правна и физичка лица на која се на било који начин односе одлуке са нелегитимних сједница Скупштине града да са Градом не улазе у пословне односе по питању "ових нелегитимних одлука".

Овим захтјевима се придружио и одборник НДП-а Слободан Шараба који је заједно са одборницима СНСД-а и ДНС-а напустио сједницу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *