Вучуревић из \’такозване Републике Српске\’ негирао хрватску оптужницу

БЕОГРАД – Ратни начелник општине Требиње Божидар Вучуревић негирао је током саслушања код истражног судије у Шапцу све наводе из оптужнице и захтјева Хрватске за његово изручење, која га терети за гранатирање Дубровника – рекао његов адвокат Светозар Вујачић.  "Вучуревић је дао изјаву и негирао ту фарсу од хрватске оптужнице", рекао је Вујачић, који је […]

уторак, април 12, 2011 / 08:45

БЕОГРАД – Ратни начелник општине Требиње Божидар Вучуревић негирао је током саслушања код истражног судије у Шапцу све наводе из оптужнице и захтјева Хрватске за његово изручење, која га терети за гранатирање Дубровника – рекао његов адвокат Светозар Вујачић.

 "Вучуревић је дао изјаву и негирао ту фарсу од хрватске оптужнице", рекао је Вујачић, који је са још два београдска адвоката Владимиром Божовићем и Владимиром Цвијаном присуствовао саслушању.

Он је истакао да према хрватској оптужници испада да је Вучуревић највећи свјетски злочинац, који је икада рођен, а у тој оптужници се иде дотле да се наводи да живи у "такозваној Републици Српској".

"Република Српска је међународно призната. Ето колико је тачно да је он из `такозване Републике Српске`, толико је тачно и све остало", додао је Вујачић, наводећи да су шабачки судија и тужилац били коректни.

Вучуревић је на саслушању, навео је адвокат, запитао како је он могао да командује војском и полицијом као начелник општине, као и да су за дјела гранатирања осуђени генерали ЈНА Павле Стругар и Миодраг Јокић.

"Он је рекао да је спасао више Бошњака и Хрвата за време рата, него Срба и да за то има доказе. Рекао је да је сваком давао пропусницу, ко је хтео да напусти, дође или уђе у Требиње", додао је Вујачић.

Давање исказа трајало је више од једног сата, а Вучуревићев исказ биће прослијеђен Кривичном вијећу Вишег суда у Шапцу, које ће одлучивати о хрватском захтјеву за изручењем.

Вујачић је додао да суд има рок да одлучи до 22. априла, али да се он нада да ће одлука бити донесена за два до три дана.

Према његовим ријечима, Вучуревића би сутра требало да посјети Гојко Ђого, а у току седмице вјероватно поново и амбасадор БиХ Бориша Арнаут.

Код шабачког судије Живадина Симића, који је одредио екстрадициони притвор, стигао је захтјев Хрватске за изручење Вучуревића.

Виши суд у Шапцу има крајњи рок 22. априла, када истиче екстрадициони притвор, да донесе одлуку о изручењу Вујачића Хрватској.

Припадници МУП-а Србије ухапсили су 4. априла на граничном прелазу Каракај, између Зворника и Малог Зворника, ратног начелника општине Требиње и једног од оснивача СДС-а Божидара Вучуревића. Вучуревић је ухапшен по међународној потјерници Хрватске, која га терети за бомбардовање Дубровника почетком деведесетих година, када је обављао фунцкију челног човјека у општини Требиње.

Вучуревић је био дугогодишњи члан Главног одбора СДС и један од оснивача ове странке.0 КОМЕНТАРА

  1. Овај навод из оптужнице о „тзв. РС“ говори сам за себе, односно да је циљ оптужнице хрватско понижавање РС. Каква је само будала овај Тадић?

  2. Ма какав Јосиповић. Њему само још Додик и слични празноглавци вјерују. Стари Латин прича шта желимо да чујемо, а код куће ради све обрнуто. Ја са Хрватима не би без јасне приче пословао више никако. Не би им ја дао трећи ентитет, нема шансе.

  3. Карте су, видим, коначно отворене и јасне. Циљ ове оптужнице је више него очигледан, а Србија помаже његову реализацију! Браво мајко наша, браво Борхане, свака част!!!

  4. Pozdrav Vučureviću iz Prijedora!
    Za treći entitet ima kupoprodajni ugovor.Cijenu pogodio i ugovor potpisao car (sa naše strane), pa zato mu se još gleda kroz prste do realizacije. A, onda…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *