Вучићеви Срби улазе у Харадинајеву владу

Током кампање за изборе, из Београда је виђена кампања против тзв. Тачијевих Срба, како би се гласало за Српску листу. Након Вучићеве подршке на изборима, она уз исту подршку улази у владу са Харадинајем, за којим је Србија расписивала потјернице за ратне злочине.

субота, септембар 9, 2017 / 17:33

У влади Рамуша Харадинаја Српска листа ће добити министарства за повратак и заједнице, за пољопривреду и рурални развој и за локалну самоуправу, као и шест помоћника министара, саопштено је након састанка представника Српске листе и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

– Уласком у ту владу, добићемо прилику да се изборимо за програм Српске листе – рекао је кандидат за министра Ненад Рикало.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић навео је да однос Србије према Рамушу Харадинају неће бити промијењен.

– Он остаје оптужени ратни злочинац и став државе Србије према њему неће се мењати – рекао је Ђурић новинарима.

Предсједник Србије Александар Вучић је такође тврдио да однос државе Србије према Рамушу Харадинају остаје исти.

„Остаје на снази наша јасна, недвосмислена и снажна оптужница и потерница. Не одустајемо од правде за страдале и убијене“, рекао је Вучић и нагласио да се тај став према Харадинају, оптуженом за ратне злочине, „неће ни за јоту променити“.

Али, наш народ на Косову и Метохији је, истакао је председник, пред тешком одлуком: да ли да иду са Харадинајем или са Самоопредељењем Аљбина Куртија, који има још екстремнији програм него Харадинај, „значајно екстремнији, уједињење у ‘Велику Албанију'“.

Будућа косовска влада ће имати 21 министарство, а према споразуму о расподели, странка Хашима Тачија добиће ресор министарства правде, Рамушу Харадинају осим премијерског мјеста иде и војска.

У званичном документу у којем се наводи којој странци ће споразумом припасти које министарство, а у који је „Блиц“ имао увид, стоји да је мјесто министра без портфеља обећано једном од представника несрпске мањине.

Министар за повратак расељених биће као и у прошлој влади Далибор Јевтић, доскорашњи министар за локалну самоуправу Иван Тодосијевић добиће нови мандат, док ће ново име у влади бити Ненад Рикало, досадашњи представник Српске листе у Централној изборној комисији. Један од њих тројице биће истовремено и замјеник премијера.

Према том споразуму, који су потписали сви шефови странака које ће чинити нову парламентарну већину (осим представника Српске листе), предвиђа да највећи број ресора добије ДПК Кадрија Весељија, којима ће припасти шест министарстава и мјесто замјеника предсједника владе.

Весељијевим министрима ће припасти мјесто у министарству правосуђа, а такође ће се бавити финансијама, здравством и европским интеграцијама.

Иако ће ДПК имати највећи број ресора, најзначајнија министарства ће отићи у руке Беџета Пацолија, који ће, према незваничним информацијама, дефинитивно бити министар спољних послова.
Осим тога, у његове руке иде и полиција, министарство за економски развој, али и мјесто првог потпредседника владе.

Најмањи дио колача добила је странка будућег премијера Рамуша Харадинаја, којој ће, према споразуму, припасти само министарство које ће бити надлежно за развој инфраструктуре, али и једно посебно значајно – војска, пише „Блиц“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *