Вучић слави борбу против Турака

Србија и Мађарска обиљежиће сљедеће године 560 година од заједничке борбе против Турака под вођством Сибињанин Јанка, договорно је данас на састанку премијера Србије Александра Вучића и предсједника мађарског парламента Ласла Ковера. На састанку је постигнута сагласност о оснивању заједничке фондације о личностима, које су позитивно обиљежиле заједничку историју Мађарске и Србије. Вучић и Ковер […]

четвртак, април 16, 2015 / 15:04

Србија и Мађарска обиљежиће сљедеће године 560 година од заједничке борбе против Турака под вођством Сибињанин Јанка, договорно је данас на састанку премијера Србије Александра Вучића и предсједника мађарског парламента Ласла Ковера.

На састанку је постигнута сагласност о оснивању заједничке фондације о личностима, које су позитивно обиљежиле заједничку историју Мађарске и Србије.

Вучић и Ковер сагласили су се да су политички односи на највишем нивоу у посљедњих неколико деценија, што је од значаја за обје земље, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

Они су закључили да је направљен суштински помак у превазилажењу отворених питања из прошлости и оцијенили да је заокружен процес историјског помирења Србије и Мађарске.

Двојица саговорника размотрила су могућности за повећање економске сарадње, као и сарадње на остварењу енергетске безбиједности двије земље.

Констатовано је да нису искоришћени сви потенцијали и да ће најављена градња брзе пруге између Београда и Будимпеште уз помоћ кинеског капитала, а за коју је управо завршена студија изводљивости, дати додатни подстицај.

Предсједник мађарског парламента Ласло Ковер истакао је да постоји велика заинтересованост мађарских компанија за приватизацију српских предузећа.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *