Вучић Несврстани: Са Лукашенком о војнотехничкој сарадњи

Премијер Александар Вучић изјавио је да је с предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком разговарао о војнотехничкој сарадњи.

петак, јануар 27, 2017 / 18:10

Премијер Александар Вучић изјавио је да је с предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком разговарао о војнотехничкој сарадњи.

Он је додао да ће више о детаљима моћи да говори почетком априла.

"Људи у Србији треба да знају да Србија није никаква велесила, али ће Србију, свакоме ко помисли, бити много теже да нападне него што је то би случај раније и то је резутлет наших договора, а о свим детаљима моћи ћу да говорим за месец или два почетком априла", поручио је премијер у обраћању новинарима након састанка.

Како је рекао, живимо у свету препуном промена, у свету у којем морамо да будемо сигурни да смо у стању да обезбедимо стабилност и безбедност за грађане и то је оно што је за нас важно.

Вучић је подвукао да никога нећемо да нападамо и ништа туђе и ничије не желимо, "али морамо да будемо увек довољно спремни да своју територију и народ заштитимо".

Он је додао да су отворена бројна питања и апострофирао да ће радне групе наставити разговоре и да ће одређена решења брзо бити нађена, а да су неке ствари већ и договорене.

Премијер је додао и да је са председником Белорусије разговарао и о наменској индустрији, о нашим могућностима када су у питању аутоматске и снајперске пушке, а и о томе где Белоруси могу да учествују електроником, где јесу бољи од нас, као и о заједничком извозу на трећа тржиста.

Вучић је рекао да очекује да председник Белорусије Александар Лукашенко ускоро посети Србију, истичући да он одлично разуме позицију и политику наше земље.

Вучић је новинарима после састанка са председником Белорусије рекао да је разговор трајао двоструко дуже од предвиђеног и да је био искрено пријатељски, те да су Србија и Белорусија релативно мале земље и да имају изразито пријатељске односе.

Наводећи да је Србија независна земља и да води своју политику, Вучић је пренео да му је Лукашенко рекао да одлично разуме позицију и политику наше земље, која се налази на европском путу и не жели да буде чланица НАТО.

"Ми смо му на томе захвални и имаћемо све ближу сарадњу", рекао је Вучић, подсетивши да је Лукашенко већ дао задатак влади да ради на повећању трговинске и робне размене до 500 милиона долара.

На састанку је, како је пренео Вучић, било речи о економској сарадњи, увећању трговинске размене, сарадњи у машинској и металској индустрији, пољопривреди, наменској индустрији.

Вучић је рекао да је позвао председника Лукашенка да посети Србију, званично или незванично – да дође на одмор, наводећи да "у Србији нико неће морати да се крије, јер су Белоруси велики пријатељи српског народа".

"Сазнао сам како су неки хтели иза угла да се срећу са њим, пошто су се стидели Белорусије, белоруског народа или власти…Ми веома поштујемо и ценимо белоруски народ и поштујемо њихово руководство", навео је Вучић.

Инвеститори из Белорусије су заинтересовани да учествују у приватизацији наших компанија, а српски привредници могу да раде у Белорусији и зарађују новац, рекао је Вучић.

Како је назначио, постоје потенцијали за извоз пољопривредних прерађевина из Србије, сарадњу у области семена и припреме земљишта, али и у области заштите животне средине, наменске производње и заједничког извоза на трећа тржишта.

"Морамо много да радимо да бисмо стазу пријатељства још боље утабали и да бисмо могли да остваримо још боље резултате у корист народа Србије и Белорусије", навео је Вучић.

Упитан да ли је тај пут трасиран овом посетом Минску, Вучић је навео да је сигуран да јесте, додајући да је српска делегација дочекана на величанствен начин, између осталог и у Храму свих светих, који гради држава Белорусија.

"У Храму су нас дочекали као браћу, носим поклоне патријарху Иринеју и једну прелепу велику икону Светог Јована Крститеља за Храм Светог Саве. И то говори о нашем пријатељству и братском односу два народа", истакао је Вучић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *