Вучић: Највеће безбједносне пријетње потичу са Косова

Први потпредсједник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић изјавио је да је Србија опредељена за мир, али да је изложена бројним безбједносним пријетњама и изазовима од којих највећи потиче са територије јужне српске покрајине на којој увијек постоји бојазан од напада Албанаца на српско становништво. „Највећи безбедносни изазов за нас је Косово и Метохија […]

петак, децембар 28, 2012 / 20:16

Први потпредсједник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић изјавио је да је Србија опредељена за мир, али да је изложена бројним безбједносним пријетњама и изазовима од којих највећи потиче са територије јужне српске покрајине на којој увијек постоји бојазан од напада Албанаца на српско становништво.

„Највећи безбедносни изазов за нас је Косово и Метохија и све што се догађа на тој територији. Увек постоји бојазан и опасност да би Албанци могли да нападну српско становништво. Надамо се да ће то спречавати међународни фактори, али и разум код Албанаца”, рекао је Вучић у интервјуу часопису „Одбрана”.

Он је подсјетио да је у недавној посјети Сједињеним Америчким Државама замолио секретара за одбрану Леона Панету да остави америчке војнике на територији Косова и Метохије јер је, како каже, веома важно да они остану тамо како би могли у сваком тренутку да заштите српско становништво.

„Имамо потврду америчке стране да ће нам по том питању изаћи у сусрет, пре одлуке НАТО Савета у фебруару, што је за нашу земљу веома значајно”, рекао је Вучић.

Министар одбране је указао на одличну сарадњу са свим државама чији су војници стационирани у јужној српској покрајини, нагласивши да постоји међусобно разумевање и схватање компликованости ситуације, због чега је веома важно да Кфор гарантује мир, али и сигурност српском становништву.

Вучић је истакао да сарадња српске војске и Министарства одбране са осталим армијама и министарствима треба да буде мост у креирању пријатељстава и да учешће српских војника у бројним мултинационалним операцијама показује да Србија представља онај одговорни дио света.

„Ми користимо Програм Партнерство за мир за успостављање најбоље могуће сарадње са многим западним земљама. Истовремено, чини ми се после 12 година, успостављена је први пут озбиљна сарадња са војском Руске Федерације. Тиме потврђујемо да се држимо одлука Народне скупштине и онога што пише у нашем уставу”, рекао је Вучић.

Упитан какве су шансе за нове извозне послове војне индустрије и којим адутима располаже српска војска, Вучић је одговорио да је то што Србија може да произведе и оно што спада под такозване руске и НАТО стандарде.

„Захваљујући и пријатељствима која смо стекли и на подручју Азије и Африке, имамо добар приступ значајним тржиштима и то можемо да искористимо. Али потребна нам је много већа марљивост, тачност и да када нешто договоримо то испунимо до краја”, рекао је Вучић.

Министар одбране је оценио да нема великих ограничења у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, да је та сарадња одвојена од приступања НАТО савезу и да ће Србија сарађивати са свима којима су европски мир и политика мира и безбедности суштина деловања.

Говорећи о регионалној сарадњи на Балкану и у југоисточној Европи, Вучић је подвукао да је најважније да постоји рационална, прагматична и одговорна сарадња, али да би било лажно када би се „превише грлили и љубили”.

„Морамо и желимо да сарађујемо, али то треба да буде на потпуно реалним и рационалним основама”, рекао је Вучић.

Први потредседник Владе, који је уједно и шеф Бироа за координацију служби безбедности, оценио је рад безбедносних агенција у Србији професионалним, да нема посебних замерки, али је додао и да би волео да види још већу посвећеност послу.

Вучић је изразио очекивање да наредних година буде издвојен већи буџет за одбрану како би Војска Србије била функционално још оспособљенија него што је то данас, додавши да је „веома задовољан начином на који генерал (Љубиша) Диковић води Војску Србије” и њеним функционисањем у „овако тешким економским условима”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *