Вучић најавио долазак у Сребреницу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија спремна на помирење, али не и на понижење, као и да Савјет безбједности УН није ни покушао да направи корак ка помирењу, те да то могу само Срби и Бошњаци. “Савет безбедности ни сутра неће донети резолуцију о Сребреници”, увјерен је премијер Александар Вучић, који је […]

уторак, јул 7, 2015 / 23:57

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија спремна на помирење, али не и на понижење, као и да Савјет безбједности УН није ни покушао да направи корак ка помирењу, те да то могу само Срби и Бошњаци.

“Савет безбедности ни сутра неће донети резолуцију о Сребреници”, увјерен је премијер Александар Вучић, који је рекао да је лично добио такве гаранције и додао да мисли да нема могућности да дође до промјене у том ставу.

Осим, како је навео, ако не дође до текста који не буде ни налик тексту који је до данас постојао.

“Сматрамо да та резолуција није имала за смисао помирење”, рекао је премијер на ванредној конференцији за новинаре након сједнице Владе Србије.

“Србија ову вест”, рекао је Вучић, “не доживљава као победу јер у Сребреници, као и било где друго на простору бивше Југославије, нема победника већ само жртава које захтевају пијетет и поштовање. То можемо да урадимо само ми православни и муслимани, Срби и Бошњаци који живимо на овим просторима.”

Сребреница и свако друго, свако српско стратиште, јесте прије свега” прво наш велики грех, бол и опомена, опет ником другом него нама, који смо овде омеђени тим гробницама”, навео је Вучић.

“Не ликујемо као што нисмо желели да лицитирамо бројем жртава нити да негирамо одговорност за тај злочин”, рекао је Вучић.

“Хоћемо”, додао је, “најискреније да пружимо руку свим сусједима. Хоћемо да им помогнемо да уђемо у дијалог. Само нећемо понижење. Као што смо рекли, показаћемо да имамо храбрости, одважности и одлучности, по цену личних каријера супротставићемо се неким од највећих сила бранећи отаџбину, плаво, црвено, белу заставу и покажемо да Србију нико не може да гази.”

Премијер Србије Александар Вучић представљаће Србију у Сребреници 11. јула, одлучила је једногласно Влада Србије на вечерашњој сједници.

Одлуку је саопштио премијер на конференцији за новинаре.

На питање да ли постоје неки услови потребни за његов одлазак у Сребреницу, Вучић је рекао да њега никакви безбједносни услови не занимају, “ако је неко мислио на те услове”.

“Мене безбедносни услови не занимају. Битно ми је шта о томе мисле Ћамил Дураковић, ‘Мајке Сребренице’ и бошњачки члан Председништва БиХ”, рекао је Вучић, уз опаску да ће, наравно, организаторима бити тешко да припреме његову посјету с обзиром на све што је изречено ових дана и све што се догађало.

Вучић позвао Изетбеговића да посјети српска стратишта

Премијер Александар Вучић позвао је вечерас бошњачког лидера Бакира Изетбеговића да заједно, “било кад”, посјете српска стратишта.

“Државе бивше Југославије у свом сукобу створиле су нацију већу од свих наших нација заједно – нацију бесмислених жртава”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Он је рекао да Србија признаје да су појединци са именом и презименом чинили злочине, и да је то најбоља могућа порука помирења.

“Сваки злочин има име и презиме и у Кравици и Братунцу и Сребреници и Јасеновцу и Јадовну и сваком другом месту и нема колективне кривице ни Срба ни Хрвата ни Бошњака”, изјавио је премијер Вучић након сједнице Владе Србије посвећене данашњим догађањима у Савјету безбједности.

Резолуција о Сребреници није била у правцу помирења и стога је Србија и била против ње, навео је Вучић.

“Искрено све молим да не покушавају да понизе Србије – Србија на то једино није спремна и то као премијер нећу дозволити”, поновио је он.

Додаје да су протеклих дана вођени разговори са највишим представницима Руске Федерације, размијењене поруке са представницима Кине, размијењена писма са свим чланицама СБ УН…

“Мислим да смо добро и озбиљно деловали. Реакција неких других довољно о томе говори”, закљуучио је Вучић одговарајући на питање од кога је добио гаранције да резолуција ни сутра неће бити донијета.
Русија неће промијенити став

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изричит је да Русија неће промијенити током ноћи став кад је ријеч о приједлогу британске резолуције о Сребреници и поновио да тај документ неће бити усвојен ни сутра.

“Уколико до промене става дође, то не би било на наш образ. Али, тога неће бити”, изјавио је премијер Србије на ванредној конференцији за новинаре.

Говорећи “као премијер земље која није свјетска сила”, земље која не жели да буде понижена, Вучић је рекао: “урадили смо све да своју земљу заштитимо”.

“Питате ме да ли је могуће да се ствари током ноћи промене. Имао сам више разговора, а разговарао је и (Ивица) Дачић… Познајући те људе, промене става неће бити”, поновио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара на конференцији након сједнице Владе Србије, он је рекао да је за то и лично добио гаранције.

“Ми нисмо то тражили од Москве, Русија је велика сила, ми смо мала земља… Ништа нисмо нудили, а Руси нису ништа тражили. Русија се понашала у складу са принципима које поштује”, навео је премијер.

На инсистирање новинара да каже колика ће бити цијена руског вета у Савјету безбједности на резолуцију о Сребреници, премијер је примјетио да се замало кладио да ће то питање бити постављено.

“Никакве цене нема, нити нам је шта ко тражио, нити смо шта нудили. Ми ништа нисмо нудили сем приницпа, сем поштовања међународног права, одбране од понижења нашег народа и наше земље. Морам да признам да руски партнери нису тражили ништа од нас”, рекао је Вучић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *