Временска прогноза: Куда би СДП са дистриктом

Посланици брчанског СДП-а у брчанској Скупштини, ваљда у складу с политичким потребама тренутка, више пута су јавно прозивали БН телевизију због чињенце да приликом емитовања временске прогнозе из граница Републике Српске не искључује подручје дистрикта. Поновљено је то, овај пут у форми усменог посланичког питања, и на посљедњем засиједању уз квалификацију да се ради о […]

петак, август 10, 2012 / 07:04

Посланици брчанског СДП-а у брчанској Скупштини, ваљда у складу с политичким потребама тренутка, више пута су јавно прозивали БН телевизију због чињенце да приликом емитовања временске прогнозе из граница Републике Српске не искључује подручје дистрикта.

Поновљено је то, овај пут у форми усменог посланичког питања, и на посљедњем засиједању уз квалификацију да се ради о методама психолошког рата који се путем медија води из Бања Луке.

Објављивање временске прогнозе на БН телевизији и другим емитеирима из Републике Српске с картом Републике Српске у коју је укључено и подручје дистрикта представља кршење Коначне арбитражне одлуке за Брчко и одлуке Владе Републике Српске о брисању ентитетске линије разграничења на подручју Брчког, рекао је на сједници Скупштине посланик СДП Мустафе Синанагић уз оцјену да је ријеч о психолошко-пропагандном рату који се води из мањег бх.ентитета у коме тврде да Брчко припада и Републици Српској.

’’Сматрам да то није тачно и да се јавност не информише на исправан начин те да Брчко дистрикт БиХ заслужује да се на тим мапама прикаже као једна засебна територијална цијелина, јер је она кондоминијум под суверенитетом државе БиХ’’, рекао је Синанагић.

На питање како гледа на то да Федерални медију на сличним картама уопште немају обиљежене границе ентитета, Синанагић је рекао да не би имао ништа против да се и на тим мапама означе и ентитетске границе, али да се Брчко издвоји као посебна цијелина.

У Уставу БиХ, члан 1. тачка 3. прецизно је дефинисано да је БиХ састављена од два енитета: Федерације БиХ и Републике Српске, што само потврђује и параграф 7. коначне арбитражне одлуке за Брчко, у којем пише:

’’План о дистрикту је у складу са уставним захтјевом да се Босна и Херцеговина састоји од два и не више од два ентитета. Види Устав, Члан И (3). Пошто ће сва територија у оквиру БиХ и даље припадати једном од ентитета, или пак и једном и другом ентитету, БиХ ће и даље имати само два ентитета.’’

’’Уколико људи имају проблем са Коначном арбитражном одлуком, требали би је прочитати и видјети да је дистрикт истовремено територија и Републике Српске и Федерације БиХ и према томе ничим се не крши Коначна арбитражна одлука’’, рекао је Ратко Стјепановић – посланик СДС-а.

За српске политичке партије у Скупштини дистрикта СДП покушајем притиска на слободу медија само слиједи заједничку политику бошњачких странака у Федерацији којима смета све српско, а нарочито њихова Република.

’’Нажалост то је само одраз лицемјерне политике коју води ова странка на свим нивоима власти. Сврставање временске прогнозе у психолошко пропагандни рат је у ствари само скретање пажње са правих проблема, док за то вријеме лидер ове странке Златко Лагунџија крши Устав и законе ове државе пред Гебнералном скупштином Уједињених нација’’, рекао је Љубиша Лукић, посланик СНСД-а у Скупштини дистрикта.

Без обзира што је до званичне трке за власт у локалним заједницама остало мјесец дана, и у Брчком предизборна кампања узима маха. Недавно је – вјеровали или не – један бошњачки посланик у Скупштини дистрикта изразио сумњу да Центар за противградну заштиту Републике Српске из Градишке селективно брани територију Брчког само изнад српских села па неби изненадило да за сушу и елементарне непогоде СДП оптужи српске новинаре и временску прогнозу БН телевизије.0 КОМЕНТАРА

  1. Пошто ће сва територија у оквиру БиХ и даље припадати једном од ентитета, или пак и једном и другом ентитету…

    Ово звучи као да цијела општина Брчко може да припадне Српској, или Педерацији. У сваком случају, укидање дистрикта може да значи повратак на старо. Укини се 🙂

  2. Ако, будимо реални, покушамо испоштовати задње одлуке Владе бољег дијела БиХ, везане за Брчко Дистрикт БиХ, локалном СДП-у се нема шта замјерити, људи се боре за правну државу.

  3. Закључак Владе о прекиду ентитетске линије је рекао своје. Иначе, мислим да временска прогноза на РТРС поштује Закључак. Обратићу пажњу, али мислим да сам видјела неки дан или сам сањала.

    Без обзира на Закључак и ове захтјеве ових и оваквих… БН треба да настави као до сада. Сви остали такође. РТРС да исправи грешку и не буквализује све што чује из Владе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *