Време: Личност године je епископ Јован

Уредништво недјељника „Време“ изабрало је за личност године епископа липљанског Јована /Ћулибрка/, викарног епископа патријарха српског у Пећкој патријаршији. Колегијум недјељника "Време" сматра да је епископ липљански Јован, радећи у тешким условима, независно од дневне политике и "испод радара медија", током 2012. године покренуо низ важних активности које су унаприједиле и прошириле дјеловање Пећке патријаршије, […]

среда, децембар 26, 2012 / 06:42

Уредништво недјељника „Време“ изабрало је за личност године епископа липљанског Јована /Ћулибрка/, викарног епископа патријарха српског у Пећкој патријаршији.

Колегијум недјељника "Време" сматра да је епископ липљански Јован, радећи у тешким условима, независно од дневне политике и "испод радара медија", током 2012. године покренуо низ важних активности које су унаприједиле и прошириле дјеловање Пећке патријаршије, важне духовне и културне српске институције.

Као секретар Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора Српске православне цркве руководио је канцеларијом Одбора у Пећкој патријаршији.

У оквиру дјелатности Канцеларије, осим унапређења библиотечког фонда Пећке патријаршије, основани су и архив Косова и Метохије у коме се прикупља материјална и нематеријална историјска и културна баштина Космета, као и истраживачки центар у коме се организују конференције, истраживачки пројекти и друге активности које су ове године имали значајан одјек у међународној стручној и заинтересованој јавности, наводи се у образложењу одлуке.

Критеријум за награду био је, као и претходних година, позитиван допринос унапређењу друштвених институција у јавном интересу.

Ово је дванаести пут да редакција "Времена" додјељује признање за личност године.

Личности из свијета које су, по избору "Времена", обиљежиле 2012. годину су предсједник Сирије Башар ел Асад, нови предсједник Египта Мохамед Морси, француски глумац Жерар Депардје, нобеловац Гинтер Грас и Феликс Баумгартнер, који је скоком из свемира "помјерио схватања могућег и немогућег".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *