Вратиће се визе, најављује Тања Фајон

Извjестилац ЕП Тања Фајон каже да постоји велика могућност да неке чланице ЕУ суспендују безвизни режим према појединим земљама Западног Балкана. Упитана које би земље најпрijе могле изгубити безвизни режим, европска парламентарка није прецизно одговорила, али је указала на одређене чињенице о броју лажних азиланата из појединих земаја, наводи агенција Анадолија. "Према информацијама о броју […]

среда, децембар 19, 2012 / 12:46

Извjестилац ЕП Тања Фајон каже да постоји велика могућност да неке чланице ЕУ суспендују безвизни режим према појединим земљама Западног Балкана.

Упитана које би земље најпрijе могле изгубити безвизни режим, европска парламентарка није прецизно одговорила, али је указала на одређене чињенице о броју лажних азиланата из појединих земаја, наводи агенција Анадолија.

"Према информацијама о броју лажних азиланата, то су најчешће грађани Србије и Македоније, а у последње врijеме и БиХ. Све врijеме највећи проблем је с припадницима мањина, дакле, Ромима. То је врло осjетљива ситуација коју морамо рjешавати сви заједно, корак по корак, у дијалогу с Бриселом", рекла је Фајон и додала да владе балканских земаља чине све што се од њих очекује.

Она је оцijенила да се то посебно може догодити у случају неке политичке, односно предизборне кампање, као што ће бити у Њемачкој, гдје ће се у прољеће одржати парламентарни избори.

Агенција Анадолија тумачи да из оваквог става Фајонове произлази да је увођење виза за грађане Западног Балкана готово извјесно већ почетком 2013. године.

Она каже да су алармантне последње информације о броју молби за азил грађана држава Западног Балкана, али да се, како је рекла, нада да ће и власти и грађани учинити све што је у њиховој моћи и да неће кршити права слободе кретања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *