Волонтирање: Кроз измјене и допуне до бољег закона

Фронтал је опстао у великој мјери захваљујући раду без накнаде, па обраћамо достојну пажњу на законску регулативу која се развија у Влади Српске. Министарство породице, омладине и спорта објавило је на својој интернет страници текст Преднацрта Закона о волонтирању и позвало сва заинтересована лица да своје примједбе, приједлоге и сугестије до 26. марта 2013. године […]

среда, март 20, 2013 / 18:14

Фронтал је опстао у великој мјери захваљујући раду без накнаде, па обраћамо достојну пажњу на законску регулативу која се развија у Влади Српске.

Министарство породице, омладине и спорта објавило је на својој интернет страници текст Преднацрта Закона о волонтирању и позвало сва заинтересована лица да своје примједбе, приједлоге и сугестије до 26. марта 2013. године доставе Министарству.

Радна група за израду новог Закона о волонтирању ће све достављене приједлоге и сугестије разматрати при изради финалне верзије Нацрта Закона о волонтирању.

Волонтирање је активност од интереса за Републику Српску којом се доприноси побољшању квалитета живота, активном укључивању грађана у друштвене процесе и развоју хуманијег и равноправнијег демократског друштва. Волонтирање, у смислу овог закона, је организовано добровољно пружање услуге или обављање активности које имају за циљ општу добробит или добробит другог лица.

Волонтирање није стручно оспособљавање без заснивања радног односа (волонтерски рад), нити се волонтирањем заснива радни однос на основу Закона о раду. Термин „волонтер“ је у Закону о раду неспретно употребљен и односи се на приправника који ради без новчане накнаде, а Министарство рада и борачко-инвалидске заштите ће у току измјена и допуна Закона о раду настојати да овај термин замијени другим одговарајућим термином.

Волонтирање не рјешава проблем незапослености

Волонтирањем се, у складу са препорукама Савјета Европе, не смије и не може рјешавати проблем незапослености, јер то може довести до искориштавања волонтера као бесплатне радне снаге. Зато, Министарство породице омладине и спорта има јасан став да овај Закон треба да промовише волонтере као људе који доприносе развоју локалних заједница, а волонтирање као друштвено користан рад који нема за циљ стицање радног искуства.

Важећи Закон о волонтирању, који је у Републици Српској на снази од 2008. године, је наметао велики број административних обавеза за организаторе волонтирања, па је веома мали број организатора волонтирања ангажовао волонтере у складу са Законом.

Радна група за израду новог Закона је одлучила да Народној скупштини Републике Српске предложи текст Закона који ће бити афирмативан и који ће препознати значај волонтирања за развој локалних заједница, а при томе олакшати ангажовање волонтера у складу са савременим домаћим и међународним искуствима из области волонтирања.

Све активности на изради Закона се реализују у оквиру пројекта „Волонтерском легислативом до развоја локалних заједница“ који Министарство породице, омладине и спорта реализује у сарадњи са Омладинским комуникативним центром и Омладинским савјетом Републике Српске. Пројекат финансијски подржава Европска унија у оквиру Европског инструмента за демократију и људска права.

Процес израде Закона

Процес израде текста новог Закона о волонтирању је почео у јуну 2012. године када је Министарство у сарадњи са Омладинским комуникативним центром (ОКЦ) из Бање Луке организовало 10 регионалних презентација Закона о волонтирању. Презентације су организоване у Бањој Луци, Добоју, Палама, Мркоњић Граду, Приједору, Бијељини, Власеници, Вишеграду, Требињу и Невесињу, а том приликом су одржане и консултације са грађанима, удружењима, институцијама и волонтерима из 55 општина/градова везано за унапређење законске регулативе у овој области.

 

Министарство је у септембру 2012. године формирало раднe групe за израду Нацрта Закона о измјенама и допунама Закона о волонтирању и израду Стратегије о промоцији и развоју волонтирања у Републици Српској састављене од представника Министарства управе и локалане самоуправе, Министарства просвјете и културе, Одбора за питања дјеце, младих и спорта у Народној скупштини Републике Српске, Савеза општина и градова Републике Српске, Омладинског савјета Републике Српске, Омладинског комуникативног цента и Фонда за непрофитно право из Мађарске.

Волонтирати могу сви: ђаци, студенти, незапослена лица, запослена лица и пензионери. Да бисте се ангажовали као волонтер не морате да имате никаква посебна знања и вјештине, већ само жељу да учините нешто корисно за људе око себе.

Искуства волонтера су показала да ће то свакако значити да ћете бити богатији за једно искуство из којег можете много научити и да ћете стећи компетенције потребне и корисне за активно учешће у друштву и за ваш лични развој.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *