Воле да копају: Израелци нашли још један Хамасов тунел

Израелска војска саопштила је данас да је открила тунел који је исламистички покрет Хамас изградио из Појаса Газе у Израел. У саопштењу се наводи да је јучерашње насиље, гдје су милитанти Хамаса испалили минобацачке гранате на израелске снаге, можда био покушај ове исламистичке групе да спријечи откриће тунела. Израелске снаге су јуче узвратиле ватром из […]

четвртак, мај 5, 2016 / 20:01

Израелска војска саопштила је данас да је открила тунел који је исламистички покрет Хамас изградио из Појаса Газе у Израел.

У саопштењу се наводи да је јучерашње насиље, гдје су милитанти Хамаса испалили минобацачке гранате на израелске снаге, можда био покушај ове исламистичке групе да спријечи откриће тунела.

Израелске снаге су јуче узвратиле ватром из тенкова и нападима из авиона.

Прошлог мјесеца је откривен један овакав тунел, без икаквих инцидената.

Нико није погинуо у јучерашњим сукобима који представљају тест примирја које се у великој мјери поштује од завршетка рата 2014. године.

Израелски војни портпарол, потпуковник Петер Лернер је изјавио да је тунел дубок 28 метара, те да је у току истрага која треба да утврди да ли је ископан прије или послије рата.

Лернер је окривио Хамас за јучерашње минобацачке нападе на израелске војнике који су, како је рекао, у то вријеме претраживали терен на страни Газе, на удаљености од 100 метара од ограде.

Он је описао ову процедуру као рутинску, али је нагласио да је палестински напад био без преседана.

Покрет Хамас, који де факто влада Газом, није преузео одговорност за јучерашње гранатирање нити је имао коментар на откриће тунела. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *