Војвода Степа на споменику јаше, Куштриновић с 10 милиона маше !?

У Бањалуци је данас представљен план за подизање споменика војводи Степи Степановићу на коњу, који ће обиљежавати историјски тренутак првог ослобађања простора западно од ријеке Дрине. Предсједник Фондације за споменик Небојша Куштриновић рекао је да је мотив за подизање овог споменика то што је Степа Степановић командовао Српском војском у завршним фазама Првог свјетског рата, […]

среда, мај 11, 2016 / 18:13

У Бањалуци је данас представљен план за подизање споменика војводи Степи Степановићу на коњу, који ће обиљежавати историјски тренутак првог ослобађања простора западно од ријеке Дрине.

Предсједник Фондације за споменик Небојша Куштриновић рекао је да је мотив за подизање овог споменика то што је Степа Степановић командовао Српском војском у завршним фазама Првог свјетског рата, а самим тим и војском која је прва ослободилачка војска Бањалуке.

“Планирана локација на којој би био смјештен споменик је испред Музеја савремене умјетности Републике Српске, али имамо у виду и још неколико локација”, рекао је Куштриновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, циљ Фондације је да изградња споменика буде завршена до 21. новембра 2018. године, када се навршава 100 година од уласка Српске војске у Бањалуку.

Куштриновић је истакао да би то био најљепши начин да се овјековјечи историјска чињеница да је овдје ослобођена српска територија и српски народ.

Предсједник Управног одбора Фондације Божидар Бојанић рекао је да је према првим процјенама за изградњу спомен-обиљежја потребно око 10 милиона КМ.

Он је позвао стручна физичка и правна лица из области урбанизма да помогну у обликовању идејног рјешења спомен-обиљежја, као и све државне институције, јавне установе у БиХ и Србији, све грађане и Србе у дијаспори да се својим доприносима искажу као суинвеститори овог спомен обиљежја.

“Фондација је само посредник у сакупљању инвестиционих средстава, док је стварни инвеститор свеукупни српски народ”, поручио је Бојанић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *