Војни оркестар ОСБиХ свира на обиљежавању Дана РС

Војни оркестар Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ) учествоваће у организацији 9. јануара, Дана Републике Српске, потврђено је данас из Министарства одбране БиХ.

среда, јануар 4, 2017 / 15:50

Војни оркестар Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ) учествоваће у организацији 9. јануара, Дана Републике Српске, потврђено је данас из Министарства одбране БиХ.

Министарство одбране БиХ ће одобрити учешће Војног оркестра ОСБиХ – бенд Бања Лука, у церемонијалним активностима 8. и 9. јануара 2017. године, између осталог у одавању почасти и полагању вијенаца палим борцима ВРС, НОР-а и цивилним жртвама рата.

Замјеник министра одбране Борис Јеринић не види ништа спорно у томе да припадници Оружаних снага БиХ обиљежавају Дан Републике.

“Народна скупштина Републике Српске донијела је нови Закон о Дану Републике, који је ступио на снагу. Према Закону Савјета министара БиХ, док не буде донесен закон о празницима на нивоу БиХ, свако слави празнике који се обиљежавају у његовом мјесту пребивалишта”, рекао је Јеринић.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анте Јелеч раније је изјавио да је његов став да припадници Оружаних снага БиХ не би требало да учествују у обиљежавању Дана Републике Српске, али да одлуку о томе доноси Министарство одбране, а потврђује Предсједништво БиХ.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић из СНСД-а изјавила је да Трећи пјешадијски пук Оружаних снага БиХ баштини традицију Републике Српске и да не би требало бити никаквих проблема да они учествују у свечаној паради поводом Дана Републике.

Након што је Уставни суд БиХ оспорио као неуставан 9. јануар као Дан РС, Народна скупштина РС је, без присуства бошњачких посланика, 25. октобра прошле године на посебној сједници у Бањој Луци усвојила Закон о Дану РС према хитном поступку.

“Захтјевом од 22. новембра 2016. године, тражи се ангажовање Војног оркестра Оружаних снага Босне и Херцеговине у Бања Луци на дан 08. јануар 2017. године (на гробљима Свети Пантелија, на Тргу палих бораца НОР-а и код Спомен-костурнице на Градском гробљу) приликом полагања вијенаца палим борцима Воске Републике Српске. Дописом из Службе Предсједника Републике Српске од 14. децембра 2016. године, тражи се (позива) да у Паради ’25 година Републике Српске’ дана 09. јануара 2017. године у Бања Луци учешће узме Војни оркестар, 20 официра и 20 војника из Оружаних снага Босне и Херцеговине”, појаснили су раније из Министарства одбране.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас су најавили сигурносне мјере у поводу 9. јануара.

Свечана академија поводом прославе Дана РС је планирана је у понедјељак у 17 сати у дворани Борик у Бањалуци. На главном тргу биће организиран концерт домаћих музичара, а у вечерњим сатима и наступ београдске групе Легенде. 

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *