Вода на све стране (ФОТО/ВИДЕО)

Поплаве у РС и ФБиХ узроковале вандредну ситуацију у неколико градова и општина. У Србији вода однијела два живота!

четвртак, мај 15, 2014 / 11:38

Поплаве у РС и ФБиХ узроковале вандредну ситуацију у неколико градова и општина. У Србији вода однијела два живота!

ФОТО ИЗ РОГАТИЦЕ:

 

“ Босна тече кроз Маглај“

Начелник Маглаја Мехмед Мустабашић у драматичном разговору за КлиКС.ба казао је да „ријека Босна тече градом“. Према његовим ријечима, ниво воде која се излила по цијелом Маглају и околици досеже два метра.

„Ево управо гледам, вода је вјерујте изнад саобраћајних знакова, аутомобили се не виде од воде. Вода улази и на прве спратове зграда. Немамо струје, телефони не раде, одсјечени смо од свијета… Стање је алармантно. Апелирамо на све који могу да нам помогну. Засад нико није повријеђен, али много је људи на крововима који очекују помоћ. Имам информацију да су људи изашли на кровове у мјестима Бијела Плоча, Косова, Лијешница“, казао је начелник Млаглаја, додајући да су штете у граду велике.

На све стране…

Због обилних падавина, ванредно стање проглашено је у Бијељини, Добоју, Братунцу, Зворнику и Шековићима, а у Брчком, стање елементарне непогоде.

Из Ауто-мото савеза РС саопштено је да је дошло до потпуне обуставе саобраћаја на магистралном путу Сарајево-Србиње, у Трнову, а возила се преусмјеравају преко Игмана.

Саобраћај је обустављен и на магистралним путевима Бањалука-Теслић, Бијељина-Брчко, Зворник-Милићи, Бијељина; Зворник, Шековићи-Власеница, Кладањ-Власеница, Добој; Маглај, Шешлије-Модрича, Добој-Руданка и Добој-Теслић. Ситуација у Добоју је алармантна, преноси РТРС.

Пријети велика опасност да се ријека Босна излије у град. Ноћас подигнути насип је пробијен и кризни штаб заједно са грађанима покушава да подигне нови и заустави продирање воде у град. У току је подизање насипа уз магистрални пут, затим у насељу Усора на ушћу потока Лијешањ у Босну и у правцу касарне у Миљковцу, тзв. Сфоровим путем.Не успију ли у томе, Добој ће се наћи под водом, каже командант Кризног штаба Драган Василић.

У Добоју је потребна помоћ војске и полиције, потребни су чамци како би се из угрожених подручја извукли људи. Кризни штаб позива све грађане да помогну јер је Добој у опасности да се нађе под водом. У општини Братунац проглашено је ванредно стање. Више од стотину домаћинстава је под водом, а цивилна заштита евакуише становништво.

ВОДА ОДНИЈЕЛА МОСТ У ЗАВИДОВИЋИМА

Најугроженије су куће поред ријеке Крижевице, Глогове, насеља Кравица, Вољевица, Побрђе.

Гојани Мандић из Реповца под водом је комплетно домаћинство.

Службе Цивилне заштите, ватрогасне јединице су на терену, кажу више се не могу борити са висином водостаја, у фокусу ће им бити евакуација становништва и стоке.

Раденко Радовић члан штаба за ванредне ситуације у општини Братунац каже да је од ноћас организована евакуација.

Сребреница је од синоћ без воде из градског водовода јер су због замућености Зеленог Јадра и опасности да муљ не уђе у систем за пречишћавање воде у цјевовод заврнути вентили на водозахвату.

Воде за пиће нестало је и у малобројним и слабо снабдјевеним трговачким радњама.

Не раде данас ни школе у овом мјесту, јер је због поплава и оштећења на путевима које су изазвале снажне бујице и подивљале рјечице Крижевица и Зелени Јадар дошло до прекида саобраћаја на неким путевима и већина ученика и наставника није могла доћи у школу.

Координатор послова Цивилне заштите у овој општини Хасудин Мустафић изјавио је Срни да се очекује увођење ванредног стања због проблема које изазивају падавине и поплава.

Снажне бујице оштетиле су и уништиле многе локалне, а посебно макадамске путеве. Вода је нанијела дрвеће, грање и муљ и зачепила многе пропусте и запушила мостове.

Рјечица Крижевица се излила низводно од Сребренице и на два мјеста оштетила је регионални пут Сребреница-Братунац, па се на тим дионицама саобраћај одвија једном траком.

Крижевица је однијела неколико дрвених мостића и бетонски мост код Насеља Жути мост, гдје је поплавила насеље одакле је јуче евакуисана стока из штала.

Ријека Зелени Јадар такође се излила и поплавила сјетвене површине и многе објекте уз водоток.

Бујице су причиниле огромну сјетву на путевима и усјевима, али и на многим стамбеним и помоћним објектима.

Киша на подручју ове општине већ три дана непрекидно пада јаким интензитетом и, према подацима овдашње метеоролошке службе, пало је 78 литара по метру квадратном.

Општина је јуче ангажовала механизацију грађевинских фирми и даноноћно се ради на чишћењу пропуста, појачавању насипа, спречавању ширења одрона и излијевања воде из корита на критичним мјестима.

Срећа је да је Дрина на подручју ове општине у кориту и да не пријети опасност од њеног изливања, речено је у Штабу Цивилне заштите.

Вода је пробила насипе и ушла у градску зону у Добоју, а због пуцања бране у Пурачићу очекује се додатни водени талас, јавља дописник Срне.

И даље је на снази стање непосредне опасности.

Штаб за кризне ситуације града Добој позвао је грађане на појачан опрез, а возила да усмјеравају према вишим дијеловима града.

Цивилна заштита ангажована је санацији насипа.

Водостај ријеке Босне на подручју Добоја јутрос у 5.00 часова износио је 620 центиметара, што је за 180 центиметара више од коте ванредне одбране од поплава.

Сви путни правци, магистрални и регионални, који воде у Добој и из Добоја су у прекиду тако да је овај град у тоталној блокади.

Тренутно су најугроженије четири породице у чије је стамбене објекте у насељу Баре, Придјел Горњи и Доња Пакленица вода продрла на други спрат.

Њихова евакуација је у току, а на евекуацију чека још тридесетак породица у Доњој Пакленици.

На захтјев градоначелника Добоја ангажовано је 20 војника и једна машина инжењерије „Улта“ из гарнизона Добој, а командант инжењерског батаљона из Дервента такође је понудио помоћ у људству и механизацији.

Укрина изван корита

Ријека Укрина се излила из корита у прњаворској Мјесној заједници Кулаши, због чега је у Основној школи „Иво Андрић“ прекинута настава, а ученици упућени кућама, рекао је за Срну шеф Општинског штаба Цивилне заштите Миленко Миливојац.

Он каже да је водена бујица однијела монтажни мост у Присојима, па је на овом дијелу обустављен саобраћај.

„Укрина надолази јаким интензитетом. Очекује се погоршање ситуације, па и могућност да ће доћи до прекида саобраћаја на путу Кулаши-Прњавор“, истакао је Миливојац.

Према подацима Цивилне заштите, корита свих ријека на подручју општине Прњавор су пуна, али због кише која непрестано пада очекује се њихово изливање.

Упозорење да предузму превентивне мјере је упућено мјештанима Омладинског насеља, улица Бањалучке и Живојина Прерадовића, Ратковца и другим, који су и прије десетак дана били погођени поплавама.

Критично у Бијељини, Зворнику, Братунцу…

У Бијељини, Зворнику и Братунцу проглашено је ванредно стање због изливања ријека узрокованог обилним падавинама, а у прекиду су путни правци од Бијељине ка Зворнику, Тузли и Брчком, као и сви правци који воде ка Добоју, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

У избјегличком насељу Модрича четири евакуисано је 120 домаћинстава са око 500 становника, за које је смјештај обезбијеђен у Светосавском дому и спортским халама основних и средњих школа.

Према плану заштите и спашавања града Бијељине, све расположиве снаге за заштиту и спашавање су у функцији.

Дрина је поплавила насеља Јања, Амајлије и Попови, а излиле су се и ријеке Лукавац и Јања.

Дрина се излила и на подручју општине Зворник, у насељу Каракај, гдје је угрожено око 200 кућа у избјегличком насељу.

На подручју Зворника излила се и ријека Сапна и угрозила више стотина кућа у насељима Економија, Челопек, Цер, Грбавци и Козлук.

За данас је планирана евакуација 23 куће у зворничком насељу Економија у које је ушла кућа.

Осим путне комуникације ка Бијељини, у прекиду је и путна комуникација Зворник – Сапна.

У Братунцу су се излиле ријеке Крижевица, Јадар, Кравичка ријека и Глоговска ријека, које су укупно угрозиле 1.000 домаћинстава.

У насељу Михаљевица у општини Братунац клизиште је уништило једну викенд кућу, а усљед активирања клизишта прекинута је путна комуникација Братунац – Скелани.

На подручју општине Лопаре из корита се излила Тобутска ријека која је заплавила околно пољопривредно земљиште, а у прекиду су и неки локални саобраћајни правци.

Пут Прибој – Тузла непроходан је због одрона, као и пут Лопаре – Челић – Брчко.

Водостај ријеке Босне у Модричи, према посљедњем очитавању, износио је 270 центиметара, што је за 30 центиметара мање од ванредне одбране.

У раним вечерњим сатима из дијелова мјесних заједница Копривна, Врањак и Милошевац које гравитирају ка ријеци Босни евакуисана је стока, а становништво је у приправности за евакуацију.

У општини Петрово у току ноћи отпочела је евакуација фарми кока носиља капацитете око 60.000, а у мјесној заједници Какмуж прокопани су канали за одвод.

На подручју Теслића ноћас су ојачани насипи на ријеци Усори са око 1.000 врећа напуњених пјеском.

За сада на подручју Теслића нема угроженог становништва и материјалних добара.

Водостаји ријека на подручју општине Милићи у благом су паду, док водотоци у Сребреници угрожавају стотињак домаћинстава.

На подручју општине Брод ниво ријеке Саве јутрос износи 580 центиметара, што је за 150 центиметара мање од нивоа редовне одбране од поплаве, а слично је и у општини Шамац.

У осталим општинама стање је за сада нормално.

На Хидроелектрани „Зворник“ јутрос у 7.00 часова проток воде износио је 2.600 кубних метара у секунди, на хидроелектрани „Бајина Башта“ 1.393 кубна метра у секунди те на Хидроелектрани „Вишеград“ 1.183 кубна метра у секунди.

Србија: Двије жртве поплаве

Ватрогасац спасилац Д. Л. (42) из Тополе страдао је јутрос у акцији спасавања на реци Јасеници. Поплаве раније однијеле један живот у Београду.

У цијелој Србији је због обилних падавина ситуација тешка, проглашена је ванредна ситуација у 19 општина, евакуисано је 500 људи, саобраћај је затворен на Ибарској магистрали и више мањих путних праваца, у неким мјестима школе не раде, а ниво ријека расте. Како је саопштио РХМЗ посебно је тешка ситуација код Ваљева.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *