Воћњак у губицима, Игор и Горица Додик основали нову фирму

Дјеца предсједника Републике Српске Игор и Горица Додик основали су заједничку фирму „Глобал Либерти“ д.о.о. Лакташи за трговину на велико дрветом, грађевинским материјалом, санитарномо опремом, те за увоз и извоз, ексклузивно открива пословни портал КАПИТАЛ.ба. Фирма је основана 17. јула прошле године, мјесец дана након оснивања Фонда солидарности Републике Српске. Из оснивачких докумената који су […]

четвртак, јул 23, 2015 / 16:07

Дјеца предсједника Републике Српске Игор и Горица Додик основали су заједничку фирму „Глобал Либерти“ д.о.о. Лакташи за трговину на велико дрветом, грађевинским материјалом, санитарномо опремом, те за увоз и извоз, ексклузивно открива пословни портал КАПИТАЛ.ба.

Фирма је основана 17. јула прошле године, мјесец дана након оснивања Фонда солидарности Републике Српске.

Из оснивачких докумената који су у посједу портала КАПИТАЛ, видљиво је да су одлучили да за директора фирме поставе Горичиног супруга Павла Ћоровића, који је прије тога био портпарол кошаркашког клуба Игокеа из Александровца, а потом и запосленик на истоименом радију.

„Глобал Либерти“ регистрована је на адреси Градишка цеста 57 Александровац, а оснивачки капитал је 2.000 КМ.

Од шумарства до програмирања

Поред претежне дјелатности: трговине грађевинским материјалом, санитаријама, те Дјелатности 1спољотрговински промет „Глобал Либерти“ је регистрован и за више од стотину других дјелатности.

Од гајења поврћа, сјече дрвета, помоћне услуге у шумарству, дрвопрераду, штампање новина, снабдијевање водом, рециклажу отпада, трговину и поправку аутомобила, трговину свим врстама производа, такси превоз, складиштење робе, до транспорта.

„Глобал Либерти“ се може бавити и издавањем рачунарских игара,издавањем софтвера, рачунарским програмирањем, интернетским порталима, а може имати и агенцију за некретнине, као и лизингом, односима са јавношћу, архитектонском дјелатношћу, услугама оглашавања, испитивањем тржишта, чишћењем зграда, држати спортске објекте, фитнес центре, паковањем, фотокопирањем и припремом докумената, те отварати забавне и тематске паркове.

„Фрут еко“ у 2014. зарадио 128 хиљада КМ

Поред новоосноване фирме, Игор је сувласник фирме „Фрут еко“ која је позната по томе што јој је за само један дан ИРБ одобрила кредит од три милиона КМ, док је премијер РС био Милорад Додик, који је по закону истовремено и предсједник великог кредитног одбора ИРБ-а.

„Фрут еко“ према финансијским подацима које су у посједу КАПИТАЛ-а, је прошлу годину завршио са 128.471 КМ добити прије опорезивања, што је знатно бољи пословни резултат него 2013.године када су имали губитак од 163.408 КМ.

Добит је за годину дана знатно порасла иако је приход фирме пао са 1.019.471 КМ у 2013. на 771 хиљада КМ у 2014. години.

Прва година 2010. година била је најтежа. Приход је био 1,6 милиона, а губитак 263 хиљаду КМ. У 2011. ситуација се поправила и поред пада прихода за око 400 хиљада КМ, минус је смањен на 121 хиљаду КМ.

Преокрет је наступио 2012. године, када је први пут остварена свеобухватна добит од 165 хиљада КМ.

У 2013. године поново је забиљежен губитак од 163 хиљада КМ, али већ 2014. године добит је била близу 130 хиљада КМ.

Према нашим подацима „Фрут еко“ су од 07. јула ове године блокирана оба рачуна у банкама.

Од оснивања 2010. године „Фрут еко“, чији је директор Мирко Добрић, није смањивао ни повећавао број од 12 запослених радника.

Горица Додик је била шефица кабинета Жељке Цвијановић док је водила министарство за економске односе и регионалну сарадњу у Влади РС.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је недавно у Народној скупштини да се његов син Игор након школовања у иностранству, вратио и да је „више од годину дана незапослен“.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *