Власти у БиХ од Фејсбука тражиле податке о 115 особа

Власти у Босни и Херцеговини упутиле су Фејсбуку у првих шест мјесеци 2016. године тринаест захтјева за доставу података повезаних са корисничким рачунима на популарној друштвеној мрежи.

петак, децембар 23, 2016 / 00:41

Власти у Босни и Херцеговини упутиле су Фејсбуку у првих шест мјесеци 2016. године тринаест захтјева за доставу података повезаних са корисничким рачунима на популарној друштвеној мрежи.

Фејсбук је у свом извјештају о транспарентности навео да су органи власти из БиХ путили тринаест захтјева који се односе на тридесет корисника од јануара до јуна 2016. године.

У истом периоду прошле године БиХ је Фејсбуку упутила 17 захтјева који се односе на 38 корисничких рачуна, док је у другој половици године достављено 5 захтјева за 7 корисника. У пријеводу, то би значило да су бх. власти прошле године упутиле 22 захтјева за доставу података, а који се односе на 45 Фацебоок корисника.

Ове године снаге сигурности упутиле се и шест захтјева за девет корисника којим се тражи чување података у току правног процеса. Фејсбук је навео како се то односи на чување информација у периоду од 90 дана због службених истрага које се воде у земљама које упућују захтјеве.

Из ове фирме наводе да они одговарају само на захтјеве који се тичу кривичних поступака и да једноставно не одговарају на преопширне и нејасне захтјеве.

Што се тиче прошлих година, власти из БиХ упутиле су 2014. године десет захтјева за 15 особа, а 2013. године осам захтјева за 16 корисника.

Подсјећамо, Фејсбук је објавио да је у 2016. години за 27 одсто повећан број захтјева влада да им се доставе подаци повезани са корисничким рачунима на популарној друштвеној мрежи.

У извјештају о транспарентности ове фирме наведено је да су свјетске владе у првих шест мјесеци 2016. године упутиле 59.229 захтјева за доставу података.

Највише захтјева (56 одсто) стигло је из Сједињених Америчких Држава и они су углавном базирани на споразуму о тајности, што у пријеводу значи да корисници никада неће сазнати да су власти имале приступ њиховим подацима. 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *