Власти САД преузеле контролу над руском трговинском мисијом

Власти САД преузеле су контролу над зградом руске трговинске мисије у Вашингтону, јавља дописник агенције ТАС С и додаје да су амерички стражари постали у зграду.

недеља, септембар 3, 2017 / 08:56

Шеф руске трговинске мисије у престоници САД Александар Стадник потврдио је овој агенцији да је, према ријечима америчких власти, згради мисије укинут дипломатски имунитет.

ТАС С је раније јавио да се Американци припремају да изврше претрес руске трговинске мисије у Вашингтону и да је савјетнику америчке амбасаде у Москви Ентонију Годфрију у вези с тим уручена протестна нота.

„Данас у два сата по подне (по локалном времену), претрес ће бити спроведен. Технички, претрес ће спровести Стејт департмент”, рекао је портпарол руске амбасаде Николај Лаконин за ТАС С.

Руско министарство иностраних послова саопштило је да је планирани претрес руских дипломатских објеката у САД нечувена, агресивна акција коју америчке обавјештајне агенције могу да искористе за организовање провокације помоћу подметнутих предмета.

„У ноти се истиче да планирани нелегитимни претрес дипломатских просторија Русије без присуства руских званичника и пријетњу да ће предња врата бити обијена сматрамо нечувеном, агресивном акцијом коју би америчке обавјештајне агенције могле да искористе и за организовање антируске провокације помоћу подметнутих компромитованих предмета”, наглашава Министарство спољних послова Русије.

Министарство додаје да Москва задржава право на узвратне мјере на основу реципроцитета, преноси Спутњик.

„Власти Сједињених Америчких Држава треба да зауставе најгрубљу повреду међународног права и одустану од напада на имунитет руских дипломатских институција. У супротном, задржавамо право да одговоримо на основу реципроцитета”, наводи се у саопштењу.

Раније је руско Министарство спољних послова изјавило да специјалне службе САД намјеравају да 2. септембра изврше претрес руског конзулата у Сан Франциску, који је такође затворен на захтјев америчких власти, као и станове руских дипломатских представника.

Стејт департмент је одбио да коментарише ове информације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *