Власник Ворнер мјузика најбогатији у Британији

Власник Ворнер мјузика Лен Блаватњик најбогатији је човјек у Британији, са иметком који се процјењује на 13,17 милијарди фунти, према листи најбогатијих Сандеј тајмса за 2015, преноси данас британски Би-Би-Си. Блаватњик, рођен у Одеси у Украјини, по националности Американац, а по станишту Британац, преузео је прво мјесто од браће Шрија и Гопија Хиндуџа, чије богатство […]

понедељак, април 27, 2015 / 09:46

Власник Ворнер мјузика Лен Блаватњик најбогатији је човјек у Британији, са иметком који се процјењује на 13,17 милијарди фунти, према листи најбогатијих Сандеј тајмса за 2015, преноси данас британски Би-Би-Си.

Блаватњик, рођен у Одеси у Украјини, по националности Американац, а по станишту Британац, преузео је прво мјесто од браће Шрија и Гопија Хиндуџа, чије богатство вриједи 13 милијарди фунти.

Укупно богатство најбогатијих 1.000 појединаца и породица у Британији више се него удвостручило у последњих 10 година и достигло 547 милијарди фунти, према листи најтиражнијег британског недељника.

Енглеска краљица Елизабета Друга, која је на првој листи 1989. била најбогатија особа у Британији, први пут је испала из 300 најбогатијих.

На листи сада има 117 милијардера, за 13 више него 2014, од чега 80 њих живи у Лондону.

Блаватњик, чије инвестиције иду од индустрије метала и нафте до музичке продукције и дигиталних медија, има у Лондону кућу вриједну 41 милион фунти, а Универзитету Оксфорд је поклонио 75 милиона фунти да оснује Блаватњикову Управну школу.

Највећи скок у богатству забиљежила је породица која се бави малопродајом, предвођена Галеном и Џорџом Вестоном, која води робне куће Селфриџиз и Примарк у Британији.

Њихово богатство је порасло за 3,7 милијарди фунти, за више од 50 одсто за годину дана, на 11 милијарди.

Власник фудбалског клуба Челси Роман Абрамович заузео је десето мјесто на листи Сандеј тајмса, са богатством које износи 7,29 милијарди евра, односно за 1,23 милијарде фунти мање у односу на прошлу годину.

За разлику од њега, шеф Вирџина Ричард Бренсон забиљежио је раст богатства са 3,6 на 4,1 милијарду фунти, чиме је заузео 20. мјесто на листи најбогатијих Британаца.

Да би неко ушао на листу 1.000 најбогатијих људи у Британији потребно је да сада има лично богатство од 100 милиона фунти, за разлику од прошле године, када је било довољно 85 милиона фунти.

Примера ради, за улазак на листу Сандеј тајмса 1997. било је потребно да неко посједује „свега” 15 милиона фунти.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *