Влајкијеве ургентне мјере

Саопштење, потпредсједника РС, Емила Влајкија, поводом крајње тешке економске и социјалне ситуације Грађанима Републике Српске Као Потпредсједник који се заклео да ће штитити Републику Српску својим моралом, знањем и интелектом, дужан сам да Вас упозорим на тешко социјално и економско стање и да предложим слиједеће ургентне мјере. У земљи влада крајње тешка економска и социјална […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 10:14

Саопштење, потпредсједника РС, Емила Влајкија, поводом крајње тешке економске и социјалне ситуације

Грађанима Републике Српске

Као Потпредсједник који се заклео да ће штитити Републику Српску својим моралом, знањем и интелектом, дужан сам да Вас упозорим на тешко социјално и економско стање и да предложим слиједеће ургентне мјере.

У земљи влада крајње тешка економска и социјална ситуација. Незапосленост од 45%, тисуће радника који не примају плаћу, нити им се уплаћује здравствено и пензионо осигурање. Огромни губици у многим јавним секторима, здравству, жељезницама, шумама, ПИО фонду, итд. Владавина сиве и црне економије, корупција, млак обрачун са организираним привредним криминалом. Тисуће људи на јавним кухињама са једним оброком дневно као и подједнак број оних који чекају да се и сами домогну тог једног оброка. Велик буџетски дефицит, пријетња да се уђе у дужничко ропство, недостатак стратегије развоја и слично. Све указује на то да земљи пријети колапс изнутра. Из ових разлога је потпуно разумљив револт синдикално организираних радних људи као и других удружења грађана.

Нажалост, постоје индикације које упућују на могућу злоупотребу тог револта у виду организираног „наранчасто-балканског прољећа“, а у циљу дискредитације и уништења Републике Српске. Због свега наведеног, неопходно је, поред дугорочних, а што није ствар овог апела, ургентно спровести слиједеће краткорочне мјере.

1. Неопходно је, у најкраћем могућем року, створити конзорциј пословних људи РС који ће својим капиталом покрити најтеже дефиците унутар система, тако да систем почне „лакше дисати“. То је, у овим тешким часовима, патриотска дужност оних који могу својим средствима то осигурати, а не да читав терет мјера опоравка падне, по тко зна који пут, преко резања плаћа и преко нових намета, на леђа радника и осталих грађана. Боље је, да се то деси на миран начин, него да се то учини у врло могућем рушилачком каосу и „лову на вјештице“ који ће услиједити.

2. Извјесно је да народ сада, без оклијевања, тражи јединство свих политичких фактора, ван уобичајеног надмудривања на линији позиција-опозиција.
Стога је ургентно да политичке странке РС, до нових избора, формирају привремену владу националног спаса која ће уско сурађивати са споменутим конзорцијем пословних људи како у погледу краткорочних, тако и дугорочних мјера економске и социјалне политике.

3. Нужно је спровести хитну и обимну комуникацију са свима у БиХ и свијету који су вољни да Републици Српској помогну у овим тешким тренуцима.0 КОМЕНТАРА

 1. Čuj Vlada nacionalnog spasa.Da li si to profesore dogovorio sa onim što vedri i oblači po RS? Ako nisi biće problema.Brod tone sve dublje i dublje, a spasa nema na vidiku.Kada dođe do haosa,a kako stvari stoje on je neminovan,onda vam ne bih bio u koži.Naš narod kaže:S kim si naki si.

 2. Емиле, прочитајте „Не волонтирању“, младог аутора који Вас из најбољих намјера на то упућује. Могуће, да ћете после тог читања сконтати и нешто паметније од удружене самилости (конзорцијума тајкуна). Једина вриједност овог Вашег саопштења јесте писмено признање „високог званичника“ Републике да смо отишли у пм.Тј. ми који смо је стварали и ови младићи попут Бојана, који имају кичму. Ал’ за похвалу је то, што за разлику од других добро видите и у минусу и у плусу.

 3. Rumunski scenario:
  http://www.youtube.com/watch?v=N_22SI4280I
  Dalje:
  Неопходно је, у најкраћем могућем року, створити конзорциј пословних људи РС који ће својим капиталом покрити најтеже дефиците унутар система
  Opet iz filma Profesionalac: „Bojim se da oni koji su prouzrokovali тешко социјално и економско стање RS cine upravo конзорциј пословних људи РС…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *