Влајкијев кабинет: привид је сачуван

Aко је судити по саопштењима, кабинет потпредсједника Републике Српске, Емила Влајкија је неуморан. Најновије се бави јучерашњом одлуком предјсједнице ФБиХ, Борјане Кришто да повуче Захтјев за оцјену уставности Одлуке о конституисању Дома народа ПС ФБиХ и одлуке о избору предсједника и потпредсједника. Јучер се, вјероватно, догодио још један од очекиваних „демократских“ поступака којем је прибјегла […]

среда, март 30, 2011 / 12:46

Aко је судити по саопштењима, кабинет потпредсједника Републике Српске, Емила Влајкија је неуморан. Најновије се бави јучерашњом одлуком предјсједнице ФБиХ, Борјане Кришто да повуче Захтјев за оцјену уставности Одлуке о конституисању Дома народа ПС ФБиХ и одлуке о избору предсједника и потпредсједника.

Јучер се, вјероватно, догодио још један од очекиваних „демократских“ поступака којем је прибјегла ад хоц  коалиција састављена од „платформаша“, „Великог Брата“ и Високог представника. 
 
Дан прије засједања Уставног суда Федерације, Предсједница Федерације Босне и Херцеговине Борјана Кришто повукла је свој Захтјев за оцјену уставности Одлуке о конституирању Дома народа Парламента Федерације БиХ и Одлуке о избору предсједника и два допредсједника Федерације БиХ. По нашем мишљењу, које је, наравно, подложно демантију, извршен је снажан притисак на Предсједницу да такву одлуку донесе. Тиме се једним потезом остварило неколико циљева:
 
-Зачепила су се уста онима који су мислили да ће Уставни суд, који је бошњачки, пресудити у корист „платформаша“;
 
-Овај суд је „сачувао свој образ“ и објективност јер није ни дошао у прилику да статуира;
 
-Ни тисак ни јавност неће, дакле, имати прилику  расправљати о објективности суда као ни о бонским овлашћењима Високог представника;
 
-Институције Федерације формиране на штету Хрвата постат ће легалне без судских заплета;
 
-ПИК, који управо засједа, моћи ће у досадашњем, блаженом миру расправљати о „демократским транзицијама БиХ према Еуропи“;
 
-Нарасле тензије бремените етничким супротстављањима које су избиле у посљедњих неколико дана због нелегитимних поступака горе наведене ад хоц коалиције, мало  ће се смирити.
 
Али ми не насједамо на ову фарсу. То би значило потцјењивати нашу интелигенцију. Јер, упркос незграпно аранжираном привиду, ништа се у положају хрватског народа у БиХ није промијенило. Напротив. Сада је још видљивије колико је противник опасан. На надолазеће притиске узвраћат ћемо свакодневном борбом за територијалну, политичку, културну и економску еманципацију Хрвата  на овим просторима.
 
Наше гесло је: „Три конститутивна БиХ народа, три БиХ ентитета.
 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *