Владине снаге рашчистиле трг с демонстрантима у Каракасу

Венецуеланске безбједносне снаге преузеле су контролу над Тргом Алтамира у Каракасу, центром антивладиних протеста који већ мјесец дана потресају земљу. Припадници Националне гарде патролирају данас Тргом Алтамира у кварту Чакао и главним улицама које воде до њега док десетине радника градске чистоће рашчишћавају нагомилане предмете на тргу које су демонстранти користили да блокирају улице. Други […]

понедељак, март 17, 2014 / 22:14

Венецуеланске безбједносне снаге преузеле су контролу над Тргом Алтамира у Каракасу, центром антивладиних протеста који већ мјесец дана потресају земљу.

Припадници Националне гарде патролирају данас Тргом Алтамира у кварту Чакао и главним улицама које воде до њега док десетине радника градске чистоће рашчишћавају нагомилане предмете на тргу које су демонстранти користили да блокирају улице.

Други дио Националне гарде на мотоциклима патролирао околним квартовима.

Венецуеланска влада је тој акцији дала велики публицитет и најмање четири венецуеланска министра данас су давали изјаве за медије с „ослобођеног” трга.

„Поново успостављамо право хиљада грађана Чакаоа који су били приморани да остану у својим кућама због насилних акција”, изјавио је министар унутрашњих послова Мигел Родригез Торес.

Демонстрације су прије више од мјесец дана избиле у бројним дијеловима земље и главног града, али Трг Алтамира у кварту Чакао је постао центар тих протеста. Мирни протести прерасли су касније у сукобе с полицијом са сузавцем, гуменим мецима, воденим топовима и „молотовљевим коктелима”.

Протестима које су почели студенти придружило се десетине хиљада Венецуеланаца, углавном припадника средње класе који су незадовољни због високе инфлације, пораста криминала и несташица основних намирница.

У градовима широм Венецеуле барикаде од смећа, старог намјештаја и спаљених гума постали су свакодневна појава.

Предсjедник Венецуеле Николас Мадуро је искористио вишенедељне нереде да критикује опозиционог градоначелника Рамона Мучача зато што не контролише тај дио града. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *