Владимир Путин: Ако може Косово бити независно може и Крим

Руски предсjедник Владимир Путин изјавио је данас да је у Украјини изведен државни удар и поручио да засад нема потребе за примјеном силе на Криму, али да Русија задржава право да ангажује војску „као посљедње средство“.  "Само на један начин може се процјенити оно што се десило у Кијеву и Украјини – то је било […]

уторак, март 4, 2014 / 21:02

Руски предсjедник Владимир Путин изјавио је данас да је у Украјини изведен државни удар и поручио да засад нема потребе за примјеном силе на Криму, али да Русија задржава право да ангажује војску „као посљедње средство“.

 "Само на један начин може се процјенити оно што се десило у Кијеву и Украјини – то је било неуставно и оружано преузимање власти", рекао је Путин у првом коментару поводом украјинске кризе послије свргавања Јануковича.

Путин је ситуацију на Криму упоредио са Косовом, наводећи да становништво тог полуострва има право на самоопредељење, као што је то претходно дозвољено косовским Албанцима, а и у многим другим дјеловима свијета.

Предсједник Русије је рекао да је украјински парламент легитиман, али вршилац дужности шефа државе није и да је једини легитимни предсједник и даље Јанукович, мада он "нема политичку будућност".

Виктор Јанукович је, према његовим ријечима, испунио све услове споразума потписаног 21. фебруара с представницима опозиције и буквално предао сву власт и пристао на све захтјеве опозиције, укључујући ванредне изборе и повратак на устав из 2004. године.

"Они су смјеста заузели његову резиденцију, умјесто да му пруже шансу да спроведе договорено… Нису му дали шансу да буде поново изабран… Зашто су морали да предузму те неуставне мјере и изазову хаос, који и даље влада у земљи? То је било глупо", рекао је Путин.

"Мислим да он (Јанукович) нема политичку будућност и то сам му и рекао", изјавио је Путин, додајући да је Русија понудила свргнутом лидеру уточиште из хуманих разлога.

Путин је, коментаришући извјештаје о томе да је Јанукович наводно преминуо од срчаног удара, казао да је прије два дана разговарао с њим и да је опозвани украјински лидер "жив и здрав".

Он је рекао и да Москва неће признати резултате избора у Украјини ако се гласање буде одвијало у садашњој атмосфери "терора", и оцјенио да је промјена режима вјероватно била нужна, али да мора бити спроведена у складу са уставом.

Путин је истакао да Русија има добре односе с бројним личностима у Украјини, али је упозорио да "посљедице могу бити веома озбиљне" када "непозната" особа дође на власт.

Лидерка опозиције и бивша премијерка Јулија Тимошенко добродошла је у Москву, рекао је он, али је подсјетио да она није члан владе.

Украјински народ је желио промјене, али не смију се охрабривати "незаконите промјене", рекао је Путин, оптуживши Запад да је искористио Јануковичево одустајање од споразума о придруживању Украјине ЕУ за охрабривање демонстраната да свргну предсједника с власти, због чега је земља, како је оцјенио, потонула у "анархију".

"Мислим да је све то било пажљиво испланирано. Наравно да има војних јединица које су и даље тамо, добро су припремљене пошто су их западни инструктори добро обучили", рекао је он.

Путин је упоредио ситуацију у Украјини са оном у Њемачкој прије доласка на власт нациста, наводећи да на улицама Кијева има наоружаних и маскираних "радикалних екстремиста" и да неки од њих носе кукасте крстове.

Он је казао и да је Јанукович позвао Русију да употреби војну силу за одбрану Украјинаца, али да је Москва сматрала да је војно ангажовање могуће само у "изузетним" случајевима и "у оквиру међународног права".

Путин је одбацио наводе да су руске снаге дејствовале на Криму, рекавши да су "локалне јединице самоодбране" опколиле и заузеле украјинске војне базе у том подручју, што је назвао побуном мештана забринутих због нових власти у Кијеву.

"Хвала богу што је то учињено без иједног испаљеног метка и што је све у рукама народа на Криму", рекао је он.

На питање како је могуће да су те наоружане групе тако добро опремљене, руски председник је одговорио да су и демонстранти у Кијеву били такође веома добро опремљени и обучени.

Путин је рекао и да руска војна вежба на граници Русије и Финске није била повезана с догађајима у Украјини и да је била планирана месецима унапред, мада није била најављена у јавности.

Говорећи о руској помоћи Украјини и снабдевању гасом, Путин је рекао да уколико Украјина не успе у потпуности да исплати фебруарске испоруке гаса, њен дуг Русији достићи ће скоро две милијарде долара, прецизирајући да тај дуг тренутно износи између 1,5 и 1,6 милијарди долара.

Руски произвођач гаса "Гаспром" саопштио је претходно да ће од априла укинути снижење цена гаса Украјини.

Путин је поручио и да ће Русија пружити финансијску подршку Криму, али није навео износ те помоћи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *