Владарска кућа Монака против филма о Грејс Кели

Француски редитељ Оливије Даан оцијенио је данас као увреду изјаву кнежевске породице Грималди, која влада Монаком, да је његов филм „Грејс од Монака“ снимљен само у комерцијалне сврхе. Филм "Грејс од Монака" отвориће у сриједу увече 67. Међународни филмски фестивал у Кану. Филм, ван конкуренције, биће тада премијерно приказан, али је породица Грималди одлучила да […]

недеља, мај 11, 2014 / 21:38

Француски редитељ Оливије Даан оцијенио је данас као увреду изјаву кнежевске породице Грималди, која влада Монаком, да је његов филм „Грејс од Монака“ снимљен само у комерцијалне сврхе.

Филм "Грејс од Монака" отвориће у сриједу увече 67. Међународни филмски фестивал у Кану. Филм, ван конкуренције, биће тада премијерно приказан, али је породица Грималди одлучила да бојкотује филм, уз оцјену да то остварење не приказује на вјеродостојан начин догађаје који су се у стварности десили.

– Увријеђен сам изјавом да је филм снимљен у комерцијалне сврхе – рекао је Даан у интервјуу за недељник "Журнал ди диманш".

Полемика око филма траје већ неколико мјесеци.

Принц Алберт Други и његове сестре Каролина и Стефани тражили су крајем марта приватну пројекцију филма, што је продуцент Пјер-Анж Ле Погам одбио. Кад су сазнали какав је сценарио филма, одмах су затражили исправке, које су такође одбијене.

Грималдијеви су од почетка снимања негодовали јер нису били консултовани. За њих тај филм представља "беспотребни гламур с великим нетачним историјским чињеницама и сценама које су фиктивне и неистините, с јединим циљем да се заради новац".

Даан је рекао да никада није желио да сними биографију Грејс Кели.

– Не знам зашто се прави толика драма око тога. У филму постоје истинити и фиктивни догађаји. Ја сам умјетник а не историчар", рекао је редитељ.

Он је изабрао аустралијску глумицу Никол Кидман да глуми принцезу која је у претходном дијелу живота, као холивудска глумица, била муза Алфреда Хичкока.

Филм прича о кризи брачног пара почетком 60-их година, с политичком позадином о спору између Француске и Монака. Филм инсистира на улози принцезе у сукобу између генерала Шарла де Гола и принца Ренијеа Трећег.

Грејс Кели (1929-1982) је била америчка глумица, која је удајом за принца Ренијеа Трећег постала принцеза од Монака.

Погинула је 1982. године у саобраћајној несрећи, спуштајући се низ серпентине које воде до замка у коме Грималдијеви живе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *