Владан Матијевић добио зимско Кочићево перо

Награда „Кочићево перо“ за зиму 2012. припала је књижевнику из Србије Владану Матијевићу за књигу „Мемоари, амнезије“, у издању „Службеног гласника“ Београд. Такође, жири у саставу Вида Огњеновић, Миљенко Јерговић и Никола Вуколић, одлучио је да овогодишња књижевна награда "Кочићева књига" за цјелокупно стваралаштво припадне такође Матијевићу за "висока достигнућа у савременој књижевности и оданост […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 21:16

Награда „Кочићево перо“ за зиму 2012. припала је књижевнику из Србије Владану Матијевићу за књигу „Мемоари, амнезије“, у издању „Службеног гласника“ Београд.

Такође, жири у саставу Вида Огњеновић, Миљенко Јерговић и Никола Вуколић, одлучио је да овогодишња књижевна награда "Кочићева књига" за цјелокупно стваралаштво припадне такође Матијевићу за "висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи".

У саопштењу за ову престижну књижевну награду предсједник жирија Вуколић је навео да је у најновијем дјелу Матијевић написао своје мемоаре, оно што је доживио, дознао, искусио идући свијетом, гледајући, слушајући, памтећи, отворених очију и отвореног срца.

"Наравно, како се ради о умјетнику коме је стварање једини прави, аутентични садржај живота, то ће мемоари откривати управо тај дио његове личности. То не значи да ће тамном предјелу амнезије остати ствари које боду очи и саплићу кораке усправног хода. Писац изричито тврди да се не бави политиком, али у једном крајње исполитизираном времену у којем политичке конотације има чак и излазак у шетњу, одлазак у продавницу или на родитељски састанак, ни он не може остати неокрзнут", истакао је Вуколић.

Награде "Кочићево перо" и "Кочићева књига", које додјељује Задужбина "Петар Кочић" Бањалука – Београд, биће свечано уручене 25. децембра у 11 часова у Вуковој задужбини у Београду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *