Влада утврдила Приједлог закона о држављанству Српске

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о држављанству Српске којим се на бољи начин уређују услови и поступак за стицање и престанак држављанства Републике Српске. Од ступања на снагу 1999. године, током примјене Закона у пракси, уочене су одређене правне празнине, нејасноће и непрецизност појединих одредаба, које су резултат како измјена насталих због […]

петак, март 21, 2014 / 13:36

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о држављанству Српске којим се на бољи начин уређују услови и поступак за стицање и престанак држављанства Републике Српске.

Од ступања на снагу 1999. године, током примјене Закона у пракси, уочене су одређене правне празнине, нејасноће и непрецизност појединих одредаба, које су резултат како измјена насталих због промјена у правном систему Републике Српске, тако и због чињенице да је важећи Закон више пута мијењан и допуњаван.

"Предложеним законом се, у односу на важећи Закон, чије су одредбе са неким измјенама у потпуности преузете, на свеобухватан начин ријешен је правни статус дјеце рођене ван територије Републике Српске, која по поријеклу родитеља стичу право на држављанство Републике Српске, а истовремено прецизиране су и допуњене поједине одредбе на које су указивале јединице локалне самоуправе у вези са стицањем држављанства Републике Српске дјеце рођене на територији Републике Српске или у иностранству, чији је један родитељ држављанин ФБиХ, а жели да његово дијете има држављанство Републике Српске", саопштено је из Владе Републике Српске.

У саопштењу се истиче да су овим приједлогом закона олакшани услови за стицање држављанства прирођењем, како у редовном поступку, по том основу је услов боравка смањен са осам на три године сталног боравка, тако и у олакшаном поступку стицања држављанства прирођењем – на основу брака са држављанином Републике Српске, код кога је услов боравка испуњен моментом стицања сталног боравка.

Предложеним рјешењем испоштована је обавеза из члана 6. став 3. Европске конвенције о држављанству, која је ратификована 2008. године, а којом је прописано да је максимални период боравка који се може захтијевати за стицање држављанства прирођењем, десет година прије подношења захтјева.

Први пут до сада, овим законом створене су претпоставке да избјеглице и лица без држављанства (апатрида) имају могућност да стекну држављанство прирођењем на начин да се за ове двије категорије лица, у овом поступку, поред осталог, прописује услов од пет година непрекидног боравка на територији Републике Српске.

Такође, овим законом омогућено је олакшано стицање, односно поновно стицање држављанства Републике Српске лицима којим је држављанство Српске престало ради стицања држављанства других држава, а која имају потребу да поново стекну држављанство Републике Српске, због ефективне везе коју никада нису прекидали са земљом поријекла.

"Затим, отклоњена је правна празнина која се односи на лица којима је чињеница држављанства БиХ уписана у матичне књиге у Брчко Дистрикту БиХ без изабраног ентитетског држављанства, а која немају пребивалиште у Брчко Дистрикту БиХ, већ су пријављена у Републици Српској. Предложеним рјешењем омогућено је наведеној категорији лица да изаберу ентитетско држављанство, а такође олакшан је поступак за промјену ентитетског држављанства лицима која имају пребивалиште у Републици Српској, с обзиром на то да је смањен број доказа која су дужни доставити уз захтјев", додаје се у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *