Влада у Загребу ставља дионице осам предузећа на добош

Хрватска Влада скинула је данас са листе трговачких друштава од стратешког и посебног интереса осам великих компанија за које је предвиђена приватизација, међу којима су „Подравка“ и „Кроација ерлајнс“. Осим ове двије компаније, приватизација је предвиђена и за водећу хрватску наутичку компанију "АЦИ", "Кончар-електроиндустрију", "Петрохемију", Луку Ријека, Кроација банку и Кроација осигурање. Ријеч је о […]

среда, мај 11, 2016 / 23:17

Хрватска Влада скинула је данас са листе трговачких друштава од стратешког и посебног интереса осам великих компанија за које је предвиђена приватизација, међу којима су „Подравка“ и „Кроација ерлајнс“.

Осим ове двије компаније, приватизација је предвиђена и за водећу хрватску наутичку компанију "АЦИ", "Кончар-електроиндустрију", "Петрохемију", Луку Ријека, Кроација банку и Кроација осигурање.

Ријеч је о компанијама у којима држава има власнички удио, а чија продаја може да почне када се остваре потребне законске измјене. Рок за њихово провођење је јун.

У образложењу одлуке се наводи да је Влада, при доношењу Националног програма реформи за 2016. годину, најавила смањене буџетског дефицита и јавног дуга помоћу продаје државне имовине, преносе хрватски медији.

Хрватски министар финансија Здравко Марић рекао је да је ова одлука Владе, у складу са намјером да се од активације државне имовине до краја године оствари 1,6 милијарди куна прихода.

Посланици Моста, члана владајуће коалиције у Хрватској, Иван Ковачић и Миро Буљ успротивили су се приватизацији ових компанија, истичући да оне морају да буду база за развој Хрватске.

Према измјенама које је усвојила хрватска Влада, компанија број један од стратешког и националног интереса постаје ИНА, која је до сада била на 53. мјесту. 0 КОМЕНТАРА

  1. Шта ћеш када је ИНА преко лобисте добра са госпођом Карамарко.
    Читав регио Хрватска,БиХ и Србија клизи ка фашизму и масовном лудилу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *