Влада Српске уводи накнаде за незапослене породиље

Од наредне године, Влада Српске из буџета ће исплаћивати накнаде за незапослене породиље у висини минималне плате. Ова одлука донијета је као једна од мјера пронаталитетне политике.

субота, септембар 9, 2017 / 20:21

Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је да ће Влада ускоро изаћи с прецизном рачуницом.

Све незапослене породиље требало би да примају мјесечну накнаду у висини од 405 марака у трајању од 12 мјесеци, а за треће дијете 18 мјесеци. Циљ ове Владине мјере је, како је навела премијерка, да се помогне незапосленим породиљама које немају финансијску помоћ, за разлику од запослених, које су на плаћеном породиљском боловању.

– Ми смо хтјели да покажемо осјетљивост према мајкама,  породиљама које након што заврше свој породиљски допуст немају гдје да се врате јер посао нису имали ни раније. Дакле, морамо читав низ тих ствари везати, а то ће подразумијевати одређене кораке за запошљавање и мајки након завршеног породиљског одсуства – истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Најава увођења ових накнада изазвала је реакцију СДС-а. Посланик ове странке у Народној скупштини Миладин Станић упитао је премијерку Жељку Цвијановић из којих средстава ће Влада исплаћивати накнаду, када, како тврди, није у стању да редовно исплаћује постојеће обавезе, а које се тичу права из социјалног и здравственог осигурања.

 3 КОМЕНТАРА

 1. Ево да мало помогнем опозицији, поготово посланицима који стално имају нешто да кажу овој земаљској влади.

  Искарикираћу шта је отприлике требао изјавити неки посланик СДС по овој иницијативи владе, поготово ако није дао изјаву у име партије,као што је то очигледно данас урадио Станић.

  Наравно, оно што би као предсједник СДС требао изјавити Вукота, то ћу остати дужан и позицији и опозицији.

  Ево шта је по мени требао рећи Станић да га сви разумију: „Јесте ова најава владе због идуће изборне године, али нека, честитамо на овом потезу“.

  Нама у СДС је приоритет да се донесе законска уредба, односно, да се коначно почне мислити о дјеци, мајкама и наталитету.

  Политика СДС по питању социјалне државе се зна, запошљавање и поштена расподјела, тако да нико није без крова над главом, без хране, лијекова,поготово та наша супер осјетљива социјална политика се односи на наталитет, односно максимално форсирање младих брачних парова кроз запошљавање и велика новчана издвајања за свако ново дијете.

  СДС је створио Републику Српску у којој је живјело преко `1,3 милиона становника, сада нас нема ни милион.

  Отјерали су нам младост и сваки их дан гоне, вријеме је да СДС поново стане на браник отаџбине.

  Значи, нека наше младе мајке и млади брачни парови не брину, неће се ова помоћ завршити са изборном 2018 годином, напротив.

  Буџет за 2019 годину, предложен од нове-поштене и стручне владе Републике Српске, биће најмање за једну милијарду марака већи.

  Гарантујем вам животом да се толико и много више сваке године утаји пореза и украде новца на свим нивоима власти у Републици Српској,значи за ту украдену милијарду коју ће нова влада сачувати, Република Српска ће моћи да подијели свих 12 пензија за све пензионере и да покрије остала социјална давања.

  Наравно,пошто ћемо поштеним радом нове владе уштедити ону милијарду коју сад дајемо за пензије и социјална давања, њу ћемо уложити искључиво у производњу, односно запошљавање, поготово младих и младих браћних парова.

  Још једном испред СДС поздрављам овај потез одлазећих власти,све гарантујући грађанима, да од 2019 године, када СДС преузме поново одговорност за Републику Српску, исплата ових, као ни других социјалних давања, више никад неће доћи у питање.

 2. Није реално, ни економски изводљиво у овом тренутку увећати буџет за милијарду, јер су сви реални извори већ преоптерећени а задужења је и овако превише. Али обећати коријениту прерасподјелу ове три милијарде, уз уштеде које би се добиле спречавањем одлива по основу криминала у јавним набавкама, бахатог трошења од стране министарстава, смањењу предимензионираног апарата… То је свакако могуће, па је потпуно и нормално то обећати и накнаду породиљама узети као трајну категорију, а не јефтин предизборни трик у изборној години. Али ова то власт не може урадити јер сви ти прекобројно запослени, сви ти бахати купци аудиа са спортским сједиштима и сви ти тендерски добављачи по вишеструко вишим цијенама од тржишних су у бити продукти ове власти и само њено ткиво.

 3. Ја сам написао шта је требао рећи посланик Станић, кад се већ бавио дневном политиком, умјесто да је СДС написао једно писмено саопштење и поентирао у закључку.

  Мислиш змају да се милијарда марака не утаји на порезу(увоз и домаће фирме), плус крађа из републичких и локалних буџета, плус крађа у јавним предузећима, плус крађа на кредитима, плус ……………

  Не мора бити буџет 4 милијарде да би се ослободила милијарда КМ.

  Прво, рецимо да се утаји најмање пола милијарде на увозу разних роба, а да се друга половина уштеди на разним крађама, јавним набавкама, тендерима,, односно, на свим мјестима гдје се располаже народним парама.

  Иначе, нисам ово писао да расправљам, него да поручим опозицији како не зна водити ни високу, ни дневну политику, да не кажем да им појединци својим глупостима и самосталним популистичким наступима скоро увијек нанесу штету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *