Влада РС поново Драшковићу одгодила плаћање 11,5 милиона КМ пореза

Влада Републике Српске поново је прихватила захтјеве фирми „Свислајон Индустрија алата“ Требиње и „Јелшинград Ливар Ливница челика“ Бањалука за одгађање плаћања доспјелих милионских пореских обавеза.

субота, јануар 14, 2017 / 11:26

Влада Републике Српске поново је прихватила захтјеве фирми „Свислајон Индустрија алата“ Требиње и „Јелшинград Ливар Ливница челика“ Бањалука за одгађање плаћања доспјелих милионских пореских обавеза.

Влада је јуче на сједници предузећу Родољуба Драшковића „Свислајон ИАТ“ одобрила одгађање плаћања допсјелих пореских обавеза до 30. јуна ове године уз обавезу редовног измиривања текућих обавеза, док је крајем прошлог мјесеца исту одлуку донијела и за „Јелшинград Ливар“.

Укупне доспјеле обавезе „Свислајон ИАТ“ износе 11,4 милиона КМ и према подацима тог предузећа односе се на пореске обавезе прије приватизације, односно до 2007. године и пореске од 2007. године до краја 2011. године.

„У циљу одржавања производње и запослености у привредном друштву „Свислајон Индустрија алата“ Требиње, Влада РС је прихватила захтјев тог друштва за одгађање плаћања доспјелих пореских обавеза до 30. јуна 2017. године уз обавезу редовног измиривања текућих пореских обавеза“, рекли су Капиталу у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Истакли су и да ово предузеће од почетка 2012. године редовно плаћа пореске обавезе те да је до краја 2016. године платило више од 14 милиона КМ за порезе и доприносе.

Предузеће „Свислајон ИАТ“ је у свом захтјеву навело и да је позитивно пословало у 2015. години, што очекује и за 2016. годину, као и да се у 2017. години стварају могућности за отплату обавеза кроз репрограм. Ово предузеће тренутно запошљава 500 радника.

Када је у питању „Јелшинград Ливар“, доспјеле пореске обавезе овог предузећа износе 2,7 милиона КМ, од којих се 679.596 КМ односи на камате због нередовног плаћања пореских обавеза у износу.

„Влада РС је у циљу очувања производње и запослености у друштву, препоручила Пореској управи да до 30. јуна 2017. године привремено одгоди плаћање доспјелих пореских обавеза друштва, с тим да је од почетка ове године друштво дужно да редовно измирује текуће пореске обавезе“, истакли су у Министарству индустрије.

Влада РС је овим фирмама већ излазила у сусрет и лани им је одгодила плаћање обавеза до краја 2016. године. Тада су доспјеле обавезе „Свислајона“ износиле 10,5 милиона КМ, а „Јелшинграда“ 1,4 милиона КМ. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *