Влада РС: Чавић шири дезинформације

У вези са оптужбом изреченом од стране посланика Драгана Чавића, у Народној скупштини Републике Српске, да је Буџет РС за 2011. годину „фалсификован“ дужни смо, због тачног информисања јавности Републике Српске, објаснити оно што је господин Драган Чавић представио као пропуст Владе Републике Српске, саопштено је из Владе РС, Наиме, амандманима Клуба посланика Српске демократске […]

среда, март 23, 2011 / 14:26

У вези са оптужбом изреченом од стране посланика Драгана Чавића, у Народној скупштини Републике Српске, да је Буџет РС за 2011. годину „фалсификован“ дужни смо, због тачног информисања јавности Републике Српске, објаснити оно што је господин Драган Чавић представио као пропуст Владе Републике Српске, саопштено је из Владе РС,

Наиме, амандманима Клуба посланика Српске демократске странке на Приједлог буџета Републике Српске за 2011. годину, који је прихватила Влада Републике Српске, предвиђено је увећање буџетских ставки које се односе на стипендије и оспособљавање установа за предшколско васпитање и образовање у укупном износу од 300.000 КМ у оквиру потрошачке јединице Министарство просвјете и културе Републике Српске, а на терет буџетске ставке Расходи по основу коришћења роба и услуга.

Ова буџетска ставка представља синтетички конто, који садржи низ аналитичких подконта свих буџетских корисника, које су прописане Правилником о буџетским класификацијама, садржини рачуна и примјени контног плана за кориснике прихода буџета Републике, општина, градова и фондова („Службени гласник Републике Српске“, број 90/10, страна 76).

Да би се наведени амандман могао реализовати било је потребно да се сваки аналитичи подконто свих буџетских корисника умањи за једнак проценат како би се укупан синтетички конто умањио за износ предвиђен наведеним амандманом. То је проузроковало да су све ставке Расхода по основу коришћења роба и услуга код свих буџетских корисника измјењени у односу на разматрани Приједлог буџета Републике Српске за 2011. годину, о којем господин Чавић говори.

Због тачног и потпуног информисања јавности морамо истаћи и да Влада Републике Српске, сходно Закону о извршењу буџета Републике Српске за 2011. годину („Службени гласник Републике Српске“, број 1/11, страна 3) може, на приједлог министра финансија, средства распоређена буџетом, распоређивати између министарстава или других органа управе до 10% од укупно усвојених средстава министарства или органа управе којима се средства умањују.

Према томе, имајући у виду све наведене чињенице јасно је да је господин Драган Чавић у јавност изашао са дезинформацијама и неаргументовано оптужио Владу Републике Српске. Влада Републике Српске, у потпуности је поступила, у складу са важећом законском регулативом, односно по захтјеву народних посланика, стоји на крају саопштења  Бироа за односе с јавношћу, Владе РС.
 

 0 КОМЕНТАРА

 1. Cim je Vlada izasla sa saopstenjem da demantuje jednog poslanika meni iskreno djeluje da tu ima nesto ;). Izgleda da ih je Cava ipak „provalio“, lako je levatiti cobane, ali Cava je stara kajla :D.

 2. Чавић буквално не зна ни шта критикује. Чуј мајке ти влада фалсиковала буџет… Како се буџет може фалсификовати драги Чавићу…

 3. Zanimljivi su komentari ovog Blackwood,koji se lazno predstavlja kaO clan SDS sa zadatkom da isti ogadi mnogima.Trebalo bi da zna da se ovim povodom oglasio i V. Govedarica a Cavicu pohvale.

 4. vlada je bila poštena kada je ponovo izabrana.Džombić, čitač, onoga što mu dodik napiše, tzv premijer je lijepo rekao da će biti vlada KONTINUITETA.To znači da će biti:
  kriminalci i pljačkaći fondova i budžeta
  lažovi i manipulatori
  falcifikatori
  masohisti
  pohlepnici
  uništivači i rušitelji rs
  izgladnjivači i secikese svoga naroda…

 5. Radoje,

  Ако већ желиш да сакријеш своју припадност ДП онда то мораш да чиниш на разуман и паметан начин. Немам ја никакав овдје задатак нити анимозитет. Ја сам на Фронталу годину дана, а можда си и ти само си за сваку дискусију и критику регистровао 500 никова па се повремено јављаш да нешто или некоме сугеришеш. Поштеди ме, молим те или бар буди неки ниво.

  И, кажи ми, шта је рекао Вукота ? Када се огласио ? Дај ми неки извор да то видим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *