Влада раскинула девет концесионих уговора за мале хидроелектране

Влада РС је раскинула девет концесионих уговора са пет фирми које годинама нису ни започеле изградњу малих хидроелектрана (МХЕ), од којих су неке већ запријетиле тужбама, потврђено је „Независним“. Три уговора су раскинута са бањалучким предузећем "Енергокомерц" и то за МХЕ "Стопан" и "Јурићи" на ријеци Врбањи, те постројењу "Бјелајци" на Црној ријеци. Фирма "Еуро […]

субота, март 23, 2013 / 11:14

Влада РС је раскинула девет концесионих уговора са пет фирми које годинама нису ни започеле изградњу малих хидроелектрана (МХЕ), од којих су неке већ запријетиле тужбама, потврђено је „Независним“.

Три уговора су раскинута са бањалучким предузећем "Енергокомерц" и то за МХЕ "Стопан" и "Јурићи" на ријеци Врбањи, те постројењу "Бјелајци" на Црној ријеци. Фирма "Еуро хем" из Бањалуке остала је без концесија за двије МХЕ на Врбасу, и то код пословне зграде предузећа и "Млин".

Два концесиона уговора раскинута су и са бањалучком фирмом "Енергy МБА", за хидроенергетске објекте "Рудина" и "Градина" на Врбањи, док је по једна концесија одузета зворничким фирмама "Драж" и "Еурографика" за МХЕ на ријеци Дрињачи.
Сви уговори били су потписани у фебруару 2006. године на задњој сједници Владе Пере Букејловића, изузев уговора са зворничком фирмом "Драж", који је склопљен у децембру 2008. године.

Жељко Ковачевић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, потврдио је да су, на основу одлука Владе, у току активности на једностраном раскиду девет уговора о концесији за изградњу малих хидроелектрана, подсјећајући да су раније споразумо раскинули 14 концесионих уговора.

"Разлог за раскид концесионих уговора произлази из непоштивање рокова и других обавеза концесионара у вези с изградњом малих хидроелектрана. Концесионарима ће бити враћене банкарске гаранције и чекови достављени на име гаранција за извођење", истакао је Ковачевић.

Влада РС је још у септембру 2011. задужила Министарство енергетике да приступи споразумном раскиду уговора о концесији за оне концесије за које је утврђено да су испуњени услови за раскид уговора, као и да приступи једностраном раскиду уговора који се не реализују, а гдје концесионари нису спремни на споразумни раскид.

Никола Вукелић, сувласник фирме "Енергy МБА", каже да ће тужити Владу РС за једнострани раскид два концесиона уговора тврдећи да су домаће институције искључиви кривци због чега нису могли реализовати планиране пројекте.

"Ми смо све истражне и пројектне радове завршили још прије пет година, али смо стали на водопривредној сагласности, јер Влада већ годинама није сачинила студију о сливу ријеке Врбас. Наравно да ћемо ићи на тужбу чим добијемо одлуку Владе, јер морамо повратити до сада уложена средства у припрему пројекта", казао је Вукелић.

У Министарству енергетике РС напомињу да су у протекле двије године предузели цијели низ активности у циљу уређења области концесија из своје надлежности. Наводе да је урађен софтвер за ефикасније праћење рада концесионара, те да обилазе концесионаре и контролишу их на лицу мјеста. Како указује, концесионарима који не извршавају уговорене обавезе упућује се захтјев за исправљање истих, односно захтјев за уплату концесионих накнада, анализирају се закључени концесиони уговори, односно динамика извршења уговорних обавеза, у циљу предузимања одговарајућих мјера.

"Као резултат спроведених активности, прошле године је уплаћен 12,1 милион КМ по основу концесионих накнада, што је око 45 одсто већи износ уплате у односу на 2011. годину", нагласио је министар Ковачевић.0 КОМЕНТАРА

  1. Мајмуни се стварно понашају као да су они стварни власници свега и свачега, као да су они заиста зарадили то што су покуповали.
    Ало, мајмуни схватите, да су само мало ВЕЋИ МАЈМУНИ од вас вама дозволили да будете то што јесте, а никако зато што сте ви способни привредници.

  2. Slavija, ne vrijedjaj majmune nazivajući smeće ljudsko njihovim imenom. Majmuni nikome od nas nisu naškodili, nikoga slagali i opljačkali, ništa naše prisvojili i rsprodali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *