Влада продаје 45 одсто акција Крајинапетрола

Пакет од 45 одсто акција предузећа „Крајинапетрол“ Бањалука биће продат на берзи, организовањем посебне аукције, одлучила је Влада РС. У том пакету су акције које у "Крајинапетролу" има РС и њен Фонд за реституцију. Предмет продаје на аукцији је пакет од 6.316.282 акције, што представља 45,51 одсто основног капитала, а почетна продајна цијена по акцији […]

уторак, децембар 18, 2012 / 20:45

Пакет од 45 одсто акција предузећа „Крајинапетрол“ Бањалука биће продат на берзи, организовањем посебне аукције, одлучила је Влада РС.

У том пакету су акције које у "Крајинапетролу" има РС и њен Фонд за реституцију.
Предмет продаје на аукцији је пакет од 6.316.282 акције, што представља 45,51 одсто основног капитала, а почетна продајна цијена по акцији износи 1,46 КМ, што за пакет акција у власништву Акцијског фонда РС а.д. Бањалука износи 8.563.098,56 КМ, а Фонда за реституцију а.д. Бањалука 658.673,16 КМ, наводи се у Владином саопштењу.

Гласовима скупштинске већине, 8. новембра, у парламенту РС је одобрен посебан приватизациони програм за "Крајинапетрол".

Током скупштинске предсједник Конфедерације синдиката РС Обрад Белензада упозорио је да би се РС због неријешених имовинско-правних односа у бањалучком "Крајинапетролу”, који Влада РС намјерава да прода, могла суочити с тужбом хрватске компаније ИНА.

Белензада је подсјетио да Управа за геодетске и имовинско-правне послове РС није укњижила имовину "Крајинапетрола", која је тренутно на "Ини", те да постоји могућност да та хрватска компанија након продаје тужи РС за надокнаду штете, као што је тужила и Србију.

На ту могућност упозорили су и поједини посланици, јер хрватска ИНА потражује "Крајинапетрол", који је настао на мрежи њених бензинских станица, а тужба ни договор о укњижењу бензинских пумпи још нису окончани.

Наиме, "Крајинапетрол", основан 1991. године као сљедбеник "Ине", нема на себи укњижену ниједну од 14 бензинских пумпи, два складишта и пунионице плина у Рамићима.

Хрватска компанија је своју тужбу темељила на грађевинским дозволама које гласе на њено име те тражи поврат 13 бензинских станица, управну зграду и складиште нафтних деривата у Дервишима код Бањалуке.

Влада РС данас је на сједници у Бањалуци донијела и Одлуку о прихватању Програма финансијског реструктурисања Акционарског друштва за производњу и ремонт "Технички ремонт" Братунац и Одлуку о намјери конверзије потраживања у акције.

Такође, министри су се упознали и о Информацији у вези снабдијевања Брчко Дистрикта БиХ електричном енергијом у 2013. години.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *