Влада препознала, па се опредијелила

Двије фразе које издвајамо за ову туру су: Влада је препознала и Влада је опредијељена, те варијације на тему. "Предсједница Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић, поручила је да је Српска опредијељена за заштиту и подршку женама жртвама рата и да ће бити настављене активности на законском регулисању ове области", "Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић […]

среда, мај 14, 2014 / 11:45

Двије фразе које издвајамо за ову туру су: Влада је препознала и Влада је опредијељена, те варијације на тему.

"Предсједница Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић, поручила је да је Српска опредијељена за заштиту и подршку женама жртвама рата и да ће бити настављене активности на законском регулисању ове области",

"Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је Влада препознала потребе дјеце обољеле од аутизма."

"Влада Републике Српске је опредијељена за развој текстилне индустрије у Херцеговини са актуелним партнером…"

Није то лако, без икакве ироније. Радна недјеља предсједника Владе РС и већине министара често протекне у јурцању и испуњавању свих ставки протокола, а који налаже много састанака.

Такав начин рада тешко доводи до конкретних резултата, али ствара утисак ужурбаности, заузетости и огромног посла који ваља урадити. С краја на крај републике, понекад у Ефбих, понекад у иностранство; поздрави, руковања, протоколи, сликања, превођења…

Као што је познато, након свих састанака и посјета ту су новинари који чекају једну од темељних сировина које се ложе у шпорет нашег (дневног) новинарства илити информативе, а то је фамозна ИЗЈАВА

И тада – пошто, како већ рекосмо, запосленици извршне власти то раде сваки дан неколико пута – наступа једна реторика која је рутинска до бола. Као да постоји дио мозга гдје су похрањене фразе и реченице који се активира пред диктафонима и камерама. Све је већ спремно, као ценер за саобраћајце у касети аутомобила.

Ево изјаве. Хвала довиђења.

Посвећен истраживач вјероватно би пронашао правила, понављања и једначине, али понекад је то толико изражено да се у чулима и примаоцима тих сигнала аларм сам упали и труби: Па ово је нон-стоп једно те исто!

Двије фразе које издвајамо за ово туру оцјене фактичког стања су: Влада је препознала и Влада је опредијељена и варијације на тему.

И овај текст је пун фраза и већ ко зна колико пута кориштених ријечи баш на истим мјестима гдје су и сад. Зато нека се часни изузеци препознају и опредијеле за опрост.

Ж. Свитлица

/zsvitlica@gmail.com/

/Twitter: @zsvitlica/
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *