Влада предлаже: Минималац на 405 КМ

Влада Републике Српске предложиће да од идуће године минимална плата у Српској буде 405 марака умјесто садашњих 395 марака.

среда, септембар 27, 2017 / 19:31

Одлуку ће, у договору са представницима радника и послодаваца, донијети средином октобра. Док синдикалци сматрају да повећање мора бити знатно веће, послодавцима је и 10 марака превише. Директор фабрике обуће “Бема” Маринко Умичевић каже да је у том сектору тешко зарадити плату, а да ју већина у његовој компанији и не заради јер их је у сваком моменту минумум 120 на боловању. Очекује од Владе мјере којима ће подстаћи раднике да раде, а не да рад избегавају.

“Није то у реду да ми стално повећавамо најнижу плату. Ту плату треба зарадити. Ти људи који говоре око те најниже плате они не знају да та плата треба бити зарађена. И тих 400КМ, а не да падне са небеса. Ми сад полако сужавамо то између најниже и највише плате и човјек има 400 КМ и оде на боловање и њему добро”, рекао је Маринко Умичевић.

Пошто минималну плату прима око четири одсто радника, многим послодавцима њена промјена ништа не значи. Један од њих је и Саша Тривић, директор компаније “Крајина клас”. Увјерен је да је мало оних који заиста раде за минималану плату и да је највише послодаваца који добар дио даје у кешу.

“Они који су реални послодавци, који исплаћују плате, сасвим нормално је да неће имати никакву штету јер су наше плате у највећем дијелу изнад тог износа од 405 марака. Постоје послодавци који злоупотребљавају најнижу плату и фиктивно исплаћују најнижу плату, а разлику дају у кешу. И то за њих представља оптерећење у смислу пореза и доприноса”, рекао је Тривић.

Синдикалци рамишљају другачије. Свјесни су да је много радника који минималном платом склапају крај са крајем па им додатних 10 марака не би помогло. Око једног се слажу са послодавцима, мјере које Влада најављује морају бити озбиљније.

“Повећање од 10КМ не значи ништа људима у области терцијарних занимања, трговине, угоститељства, грађевинарства. То су занимања гдје су изузетно мале плате и повећање од 10КМ не значи ништа. Мислим да би требало да се поразговара о већем износу”, рекао је Горан Савановић из Синдиката трговине, угоститељства и туризма.

Влада је предложила повећање најниже плате како би била истовјетна накнади за незапослене породиље које ће од наредне године имати право на мјесечну накнаду од 405 марака. Према подацима Пореске управе, за минималац је у јуну ове године радило нешто више од 11.000 радника.

(АТВ)8 КОМЕНТАРА

 1. „“Није то у реду да ми стално повећавамо најнижу плату. Ту плату треба зарадити. Ти људи који говоре око те најниже плате они не знају да та плата треба бити зарађена. И тих 400КМ, а не да падне са небеса. Ми сад полако сужавамо то између најниже и највише плате и човјек има 400 КМ и оде на боловање и њему добро”, рекао је Маринко Умичевић“.
  Marinko, zaradi ti svoju platu, gnjido. Ugojena, zakonom zasticena retka zivotinja. Moze mu se.

 2. Један од главних разлога због којих су плате у привреди ниске је превелико захватње из привреде као путем фискалних, тако и путем парафискалних намета. Ово је пак посљедица предимензионираног државног апарата и надуваних примања на државним јаслама. Ово је опет дјело највећим дијелом странке која је Р.Српску уз помоћ партократије претворила у чиновничку земљу дембелију, а које је и сам Умичевић члан??

  1. Змају,

   опет серуцкаш.
   Странка која производи највише афера (Дане и ауто, жељезничари, итд) је странка којој си ти поклонио 822 гласа.

   Што се мене тиче, ти си до нових избора изгубио право на јавно оглашавање јер се ниси покајао због тог неразумног чина.

   Сачекај нове изборе па онда прди…

   1. Дотични је шупцима на власти поклонио 822 гласа. Такође, дотични никад не напада шупке на власти којима је донирао гласове него ове друге.

    Глуп си ти да скужиш Змајеву игру…

 3. Naravno na kljucno pitanje : „Gdje su pare“ necemo imati odgovora do daljnjeg, odnosno do trenutka kada ovaj rezim bude morao poloziti racune za kumovso- jaransko poslovanje.
  Zato hajde da se bavimo „Visom matematikom“ i racunamo enormne benefite iz povecanja penzija od 3% i povecanje minimalca od 10 KM.. Bitno je da svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujemo…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *