Влада позвала на мир и толеранцију

Влада Републике Српске осудила је терористички напад у Зворнику у којем је убијен један полицајац, а два рањена, те позвала на мир и толеранцију, изјавила је предсједник Владе Жељка Цвијановић. Цвијановићева је навела да Влада позива грађане да се уздрже од ширења дезинформација, панике и свега онога што би могло додатно да искомпликује и отежа […]

уторак, април 28, 2015 / 09:12

Влада Републике Српске осудила је терористички напад у Зворнику у којем је убијен један полицајац, а два рањена, те позвала на мир и толеранцију, изјавила је предсједник Владе Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је навела да Влада позива грађане да се уздрже од ширења дезинформација, панике и свега онога што би могло додатно да искомпликује и отежа ситуацију, укључујући и комуникацију путем друштвених мрежа.

“Влада очекује пуну сарадњу – од медија и свих актера у друштву – да бисмо остали на овом задатку сви заједно. Влада позива на потпуну сарадњу свих институција и грађана са истражним органима како би се што прије утврдило да ли је ријеч о појединачном или организованом терористичком акту”, рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Владе Српске.

Цвијановићева је навела да Влада подржава иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика да данас буде одржан састанак са представницима из Српске у заједничким органима у БиХ, а на којем би, осим ње, присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Она је истакла да је МУП Српске већ предузео одређене оперативне активности, којима Влада даје пуну подршку, те захтијева потпуну укљученост МУП-а у свим активностима на расвјетљавању овог дјела и спречавању оваквих дјела у будућности, али и изради одговарајуће анализе која показује гдје се Српска налази и шта су могући ризици.

“Наравно да је битно у будућности да се види и још више да се бавимо питањем и да ли постоји одређена логистичка, да ли постоји политичка или нека друга подршка ако у БиХ имамо ситуацију да имамо одређене екстремне ситуације попут ове коју смо квалификовали сви који су се данас огласили као терористички напад, знајући да живимо под одређеним пријетњама које јесу глобалног карактера, али сигурно суочени са одређеним стварима које су везане не тако давно за нашу прошлост”, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је поновила да Влада очекује потпуну сарадњу свих институција, да сви буду на истом задатку и предано раде у складу са својим надлежностима на обезбјеђивању боље безбједносне и сваке друге ситуације у БиХ.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић оцијенио је да нереди у Бугојну и Сарајву очигледно нису били довољна опомена институцијама у БиХ. Он је оцјенио да је “вечерашњи напад на полицијску станицу у Зворнику напад на РС”, преноси Кликс.

“Установе БиХ или нису дорасле задатку или не знају шта раде. Ово су огромне жртве и акт за сваку осуду. Потребно је много више повјерења и сарадње између грађана и установа, али и установа међусобно. Такође, ово што се десило у Зворнику не смије да изазвове панику и тешке ријечи”, казао је Чубриловић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *