Влада подржава оснивање добровољног пензионог фонда

Влада Републике Српске спремна је да пружи институционалну подршку оснивању добровољног пензијског фонда, имајући у виду референце институција које су предложене као суоснивачи и важност овог пројекта за унапређење пензијског система у Српској, изјавила је данас премијер Српске Жељка Цвијановић. Цвијановићева је на данашњем састанку са представницима Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, Скупне […]

уторак, април 21, 2015 / 17:26

Влада Републике Српске спремна је да пружи институционалну подршку оснивању добровољног пензијског фонда, имајући у виду референце институција које су предложене као суоснивачи и важност овог пројекта за унапређење пензијског система у Српској, изјавила је данас премијер Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је на данашњем састанку са представницима Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, Скупне покојнинске дружбе из Словеније и Пензијског резервног фонда Српске /ПРЕФ/, којем је присуствовао и министар финансија Зоран Тегелтија, навела да ће се у наредном периоду радити на дефинисању даљих корака, да би се створили услови за реализацију и конкретизацију ове инвестиције.

На састанку је оцијењено да у Републици Српској постоји законски оквир којим се уређује организовање и управљање добровољним пензијским фондовима, те оснивање, дјелатност и обавезе друштва за управљање таквим фондовима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Данашњи састанак наставак је преговора који ПРЕФ води са представницима ЕБРД-а и Скупне покојнинске дружбе, који би осим ПРЕФ-а, требало да буду суоснивачи Друштва за управљање добровољним пензијским фондом.

Представници ЕБРД-а, ПРЕФ-а и Скупне покојнинске дружбе истакли су да ће, између осталог, оснивањем првог добровољног пензијског фонда у Српској бити омогућено грађанима да додатно штеде да би, осим пензије, примали и пензију из добровољног пензијског фонда, а највећи ефекат имаће осигураници који од почетка радног стажа почну са уплатама.

Саговорници су размијенили мишљење и о праксама које су успостављене у региону у вези са функционисањем добровољних пензијских осигурања, те степену развијености другог и трећег стуба пензијског осигурања у земљама окружења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *