Влада опет троши паре на ”требињски аеродром”

Након што је Влада Српске потрошила више од милион КМ за петогодишње функционисање Јавног предузећа “Аеродром Требиње”, и на крају га угасила, ових дана је расписан тендер за израду Стратегије развоја требињског аеродрома.

четвртак, јул 6, 2017 / 10:46

Нова истраживања и израда планова грађане Републике Српске коштаће, како сазнаје Капитал, око 100.000 КМ, а све зато што је сада оцијењено да је студија развоја фантомског аеродрома, коју је радила једна аустријска фирма, непотпуна.

Тендерском документацијом тражи се најбоља понуда за инжењерске услуге, просторно планирање и уређење пејзажа, техничко испитивање, али и консултантске услуге.

“Стратегијом би се дефинисала прва фаза развоја, која предвиђа изградњу писте у дужини од 1.700 и ширини од 30 метара. Ове димензије би задовољиле услове за полетање и слетање два авиона чији је капацитет 50 сједишта. Осим тога, документ мора да обухвати и градњу терминалне зграде, контролног торња, хангара, приступних и сервисних путева, али и паркинг простора”, стоји у тендерској документацији “Аеродрома РС”.

У Министарству саобраћаја и веза РС кажу да ће „нови документ показати оправданост цијеле идеје зване „међународни аеродром Требиње“.

Директор предузећа “Аеродроми РС” Мирослав Јањић каже да ће стратегија јасно одредити шта ће се радити и градити, а у оквиру „стратешких планирања РС“.

“Постоје наши циљеви и жеље, али струка ће одредити шта је могуће. Све ово дефинисаће стратегија развоја овог аеродрома. “Аеродроми РС“ су предузеће које води бригу и о аеродрому Требиње”, истакао је Јањић.

Влада РС је у јануару 2014. године угасила предузеће “Аеродром Требиње”, а Привредни суд у Бањалуци га обрисао из Регистра привредних субјеката.

Како наводи Капитал, током петогодишњег рада без писте и међународног реда летова, требињски аеродром је потрошио више од милион КМ из буџета, а урађени су само мастер план и идејно решење. О изради изведбеног пројекта није било ни говора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *