Влада: Одобрене уписне квоте

Влада Републике Српске одобрила је данас упис 3.777 студената у прву годину студија првог циклуса у школској 2012/2013. години на Универзитету у Бањалуци и 3.360 на Универзитету у Источном Сарајеву.  Одобрен је упис 220 студената на Високој медицинској школи у Приједору и 70 на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу. На сједници је […]

петак, јун 15, 2012 / 14:05

Влада Републике Српске одобрила је данас упис 3.777 студената у прву годину студија првог циклуса у школској 2012/2013. години на Универзитету у Бањалуци и 3.360 на Универзитету у Источном Сарајеву.

 Одобрен је упис 220 студената на Високој медицинској школи у Приједору и 70 на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу.

На сједници је одлучно да школарине остану на прошлогодишњем нивоу за самофинансирајуће студенте и то од 440 КМ за већину студијских програма, 660 за медицинске факултете, од 660 до 1.500 КМ на академијама умјетности, те 1.500 КМ за ванредне студенте.

Влада је на данашњој посебној сједници донијела одлуку да у прву годину студија другог циклуса буде уписано 980 на Универзитету у Источном Сарајеву и 1.366 на универзитету у Бањалуци.

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић рекао је новинарима да нема промјене висине школарине јер Влада, како је објаснио, од 2006. године тежи да оствари посебну сензибилност према грађанима и њиховом животном стандарду.
Касиповиће ја истакао да Влада и Универзитети имају обавезу да у оквиру задатог буџета, а рачунајући на ове школарине, издрже финансијске изазове.

"Мислимо да бисмо да у овом тренутку, због укупне ситуације у друштву усљед евентуалног повећања школарине, многе људе довели у ситуацију да пркос томе што су вриједно учили и радили не могу наставити студирати", рекао је Касиповић након сједнице.
Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић истиче да ће у наредној академској години ова високошколска установа уписивати студенте на око 40 студијских програма.

Према његовим ријечима, највише на праву, економији, пословној економији, друштвеним наукама. Новаковић је додао да је примјетно и повећање интереса за техничке науке.

Проректор за кадровска и остала питања на бањалучком Универзитету Драшко Маринковић рекао је да овај Универзитет ове године уписује студенте на 54 студијска програма.

Маринковић је додао да ће највише бити уписано на Природно-математичком факултету на којем ће бити слободно 600 мјеста, након чега слиједе право, филозофски факултет, економија и други.

Конкурс за упис студената у прву годину првог циклуса студија на јавним високошколским установама у Српској биће расписан у понедјељак.

Јунски уписни рок биће организован од 25. јуна до 13. јула. Пријављивање кандидата за упис у прву годину студија почеће 25. јуна, а полагање пријемног испита обавиће се 2. јула, док ће упис примљених кандидата бити од 9. до 13. јула.

Други уписни рок организоваће оне организационе јединице јавних високошколских установа које у првом уписном року не упишу планирани број студената и то према терминима који ће накнадно бити објављени.
Конкурс за упис студената у прву годину студија другог циклуса биће расписан у септембру ове године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *