Влада одлучила: Дићи кредит за ХЕ на Требишњици

Влада Републике Српске усвојила је данас Одлуку о прихватању задужења Републике Српске код „Кредитеншталт фир Видерауфбау“ /Кreditanstalt fur Wiederaufbau – kfW/ у Франкфурту на Мајни по пројекту рехабилитације Хидроелектране /ХЕ/ на Требишњици, фаза три, у износу од шест милиона евра, те је упутила у процедуру разматрања и усвајања у Народној скупштини Српске. Овом Одлуком прихватају […]

петак, децембар 7, 2012 / 20:55

Влада Републике Српске усвојила је данас Одлуку о прихватању задужења Републике Српске код „Кредитеншталт фир Видерауфбау“ /Кreditanstalt fur Wiederaufbau – kfW/ у Франкфурту на Мајни по пројекту рехабилитације Хидроелектране /ХЕ/ на Требишњици, фаза три, у износу од шест милиона евра, те је упутила у процедуру разматрања и усвајања у Народној скупштини Српске.

Овом Одлуком прихватају се средства финансијског доприноса по овом пројекту, која се бесповратно одобравају Републици Српској у износу од четири милиона евра, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Република Српска требало би да враћа кредит у 24 једнаке полугодишње рате, а прва рата доспијевала би шест мјесеци по окончању Пројекта или најкасније 30. децембра 2016. године. Камата би била обрачуната према процедури "KfW-a", увећана за маржу 1,1 одсто годишње.

У саопштењу се наводи да би мјере ревитализације које обухватају три фазе требале обезбиједити да Хидроелектрана Требиње један може радити без већих додатних инвестиционих мјера у наредних 20 година, са просјечном годишњом производњом од више од 500 гигават часова.

Влада је донијела и Одлуку о емисији обвезница Републике Српске за измирење обавеза по основу материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. до 19. јуна 1996. године – за седму емисију обвезница у износу од 21,8 милиона КМ.

Обвезнице носе камату на главницу по стопи 1,5 одсто годишње. Каматна стопа рачуна се као годишња каматна стопа обвезница на главницу, а каматна стопа купона обвезница износи 1,5 одсто, што по једну КМ обвезница износи 0,015 КМ.

У грејс-периоду власник обвезнице има право на камату обрачунату на укупан износ главнице.

Прва исплата камате биће извршена 24. децембра 2013. године за период од 24. децембра ове до 24. децембра 2013. године.

Сљедеће камате исплаћиваће се годишње према плану – 24. децембар 2014, 24. децембар 2015, 24. децембар 2016, 24. децембар 2017, 24. децембар 2018, 24. децембар 2019, 24. децембар 2020, 24. децембар 2021, 24. децембар 2022, 24. децембар 2023, 24. децембар 2024. и 24. децембар 2025. године.

Министарство финансија ће у року од осам дана од дана доношења одлуке о емисији поднијети Централном регистру захтјев за упис обвезница и извјештај о верификованим обавезама по основу правоснажних судских одлука и вансудских поравнања којима је признато право на накнаду материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. до 19. јуна 1996. године, које се извршавају емисијом обвезница.

Право власништва над обвезницама и право располагања стиче се даном уписа обвезница у Централни регистар, а о чему ће власници бити благовремено информисани.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о преносу имовине предузећа Рудника жељезне руде "Љубија" из Приједора, која се налази у Биограду на Мору у Хрватској и у Рогашкој Слатини у Словенији, на Републику Српску.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о преносу имовине Рудника мрког угља "Миљевина" у стечају, која се налази у мјесту Градац у Хрватској, на Репубилку Српску.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *