Влада о инвестицијама: До 2020., очекујемо седам милијарди КМ

Влада Републике Српске интензивирала је активности на привлачењу страних инвестиција, прије свега у енергетском сектору и путној инфраструктури, од чега се до 2020. године очекује прилив већи од седам милијарди марака. Српска је ове године ушла у више великих инвестиционих аранжмана, од којих је најзначајнији потписани споразум предсједника Републике Милорада Додика са руским "Гаспромом" о […]

петак, септембар 28, 2012 / 10:31

Влада Републике Српске интензивирала је активности на привлачењу страних инвестиција, прије свега у енергетском сектору и путној инфраструктури, од чега се до 2020. године очекује прилив већи од седам милијарди марака.

Српска је ове године ушла у више великих инвестиционих аранжмана, од којих је најзначајнији потписани споразум предсједника Републике Милорада Додика са руским "Гаспромом" о изградњи крака гасовода "Јужни ток", која треба да почне када главни правац гасовода из Русије према западној Европи дође до Србије.

Стручњак за енергенте Душан Богдановић рекао је да је долазак "Јужног тока" у Српску од изузетне важности, посебно у условима економске кризе, јер ће придонијети успостављању енергетске стабилности Републике Српске, пишу "Независне новине".

Директор фирме "Јадран нафтагас" Предраг Радовановић рекао је да су процјене да у Српској има најмање десет милиона тона нафте која се може економски експлоатисати.

Од инфраструктурних пројеката у Српској издваја се изградња аутопута Бањалука – Добој, затим је планирана изградња друмског коридора "Пет це" који пролази кроз Српску на дионици Добој – Вукосавље, а у електроенергетском сектору планиране су термоелектране "Станари" код Добоја, термоелектрана "Угљевик три", док је у хидроенергетском сектору у плану изградња неколико хидроелектрана на ријеци Дрини.

Експерт за електроенергетику и професор Машинског факултета у Бањалуци Здравко Миловановић рекао је да ће Република Српска са изградњом најављених енергетских објеката постати значајан извозник електричне енергије, у околностима када регион југоисточне Европе вапи за струјом.0 КОМЕНТАРА

 1. Медијско бацање прашине у очи док се страним „партнерима“ распродаје Српска је за Богу плакати. Каквих 7 милијарди, какви бакрачи.
  Ајмо редом…

  Први пасус и „Јужни ток“. Према меморандуму потписаном између Милорада Додика и директора Гаспрома Алексеја Милера, основаће се заједничка компанија од стране Гаспрома и предузећа Гас Рес из РС. Власништво у тој компанији је тим меморандум и одређено и биће 60%-40%. Наравно, 60% Гаспрому.
  Изјаве директора „Јадран нафтагаса“ о 10 милиона тона нафте у Српској, су за грађане потпуно бесмислене, јер исти тај „Јадран нафтагас“ у којем РС нема ни 1% власништва, има концесију на 28 година.
  Фамозне ХЕ на Горњој Дрини такође су, према јуче потписаном споразуму, 60% у власништву Нијемаца. Што је најжалосније, према изјави Здравка Крсмановића, споразум је потписан без адекватне документације, нема ни просторног плана, ни израде студије утицаја на животну околину. А то је дужност наша, а не Нијемаца.
  Још да се „Шуме Српске“ продају или ресурси дају под концесију и можемо мијењати име из Република Српска у Република Странопартнерска.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *