Влада исплатила 10 милиона ЕРС-у по основу обвезница

Влада Републике Српске исплатила је „Електропривреди Српске“ /ЕРС/ први дио /четвртину/ главнице у вриједности од 10 милиона КМ, са каматама, на основу емисије дугорочних обвезница Републике Српске. "Обвезнице су купљене 9. априла 2014. године, уз обавезу Владе за исплату главнице у четири једнака ануитета једном годишње, уз камату која се обрачунава на остатак главнице и […]

понедељак, април 27, 2015 / 10:13

Влада Републике Српске исплатила је „Електропривреди Српске“ /ЕРС/ први дио /четвртину/ главнице у вриједности од 10 милиона КМ, са каматама, на основу емисије дугорочних обвезница Републике Српске.

"Обвезнице су купљене 9. априла 2014. године, уз обавезу Владе за исплату главнице у четири једнака ануитета једном годишње, уз камату која се обрачунава на остатак главнице и исплаћује једном годишње заједно са припадајућим дијелом главнице", наводи се у саопштењу из ЕРС-а.

Укупна инвестиција-куповина је износила 40 милиона КМ дугорочних обвезница, и то Хидроелектране /ХЕ/ на Дрини 25 милиона КМ, ХЕ на Требишњици 10 милиона КМ и ХЕ на Врбасу пет милиона КМ.

У ЕРС-у напомињу да је по истеку једногодишњег периода Влада Републике Српске испоштовала обавезу и услове под којима су купљене обвезнице и четвртина уписаног износа са каматом је уплаћена на трансакциони рачун зависних предузећа из састава "Електропривреда Републике Српске" 16. априла 2015. године.

Из ЕРС-а подсјећају да је, на основу одлуке Владе Републике Српске, објављен јавни позив за упис и уплату емисије обвезница јавном понудом свим домаћим и страним физичким и правним лицима.

У саопштењу се наводи да су се на јавни позив одазвале три хидроелектране из састава ЕРС-а, уз претходну одлуку надзорних одбора тих зависних предузећа о инвестирању-куповини обвезница Републике Српске и дату сагласност Скупштине матичног предузећа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *