Влада чешке пред падом?

Парламент Чешке одбио је већином гласова приједлог владе о новима мјерама штедње, како би буџетски дефицит био мањи од три одсто бруто домаћег производа, што захтјева Европска унија. Влада је предложила повећање ПДВ за један одсто, као и повећање пореза од седам одсто за оне који највише зарађују, а за тај предлог гласала су 94 […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 09:20

Парламент Чешке одбио је већином гласова приједлог владе о новима мјерама штедње, како би буџетски дефицит био мањи од три одсто бруто домаћег производа, што захтјева Европска унија.

Влада је предложила повећање ПДВ за један одсто, као и повећање пореза од седам одсто за оне који највише зарађују, а за тај предлог гласала су 94 посланика, док је 101 био против.

Приједлог није прошао због тога што је против њега гласало шесторо чланова Грађанске демократске партије премијера Петера Нечаса, уз образложење да је повећање пореза супротно ономе за шта се њихова партија залаже.

Послије гласања, Влада је саопштила да је тај закон кључни услов за смањење буџетског дефицита у 2013. години на 2,9 одсто БДП и најавила да ће га неизмјењеног вратити у парламент.

Уколико он ни други пут не буде усвојен, влада мора да поднесе оставку и слиједе парламентарни избори.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *