Вјетротурбина најбоља технолошка иновација РС

У финалу такмичења за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској побиједио је Ре-Тим из Котор-Вароши са иновативним дизајном ветротурбине. Побједницима је награду у висину од 10.000 КМ уручио Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, који је рекао је да су Влада Републике Српске и Министарство науке и технологије опредијељени за улагање у знање […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 13:32

У финалу такмичења за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској побиједио је Ре-Тим из Котор-Вароши са иновативним дизајном ветротурбине.

Побједницима је награду у висину од 10.000 КМ уручио Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, који је рекао је да су Влада Републике Српске и Министарство науке и технологије опредијељени за улагање у знање и иноваторство, јер је то начин на који се знање комерцијализује.

Изразио је наду да ће бити настављене овакве активности и да ће креирањем иновационих система бити направљени најважнији кораци који значе спајање људи са идејама и привредника који могу да их реализују.

"То ће омогућити да се комерцијализацијом знања постигне нови напредак и развој, те отварају нова радна мјеста", рекао је у петак Комић у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Министар је у обраћању изразио задовољство што се Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској још од 2007. године организује са Министарством просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

Другу награду од 8.000 КМ освојила је екипа иноватора "Еко клинер" из Зворника за пречистач воде, док је трећу награду од 6.500 КМ добио "Тим 76".

У овогодишњем финалу учествовало је шест екипа из Републике Српске, а о побједницима је одлучивао жири којим је предсједавао министар Комић.

Чланови жирија били су и стручни савјетник у Министарству индустрије, енергетике и рударства Српске Борислав Адамовић, директор сектора гранских удружења Привредне коморе Српске Перо Ћорић, директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић, државни секретар у Министарству просвјете, науке и технолошког развоја Србије Радивоје Митровић и потпредсједник Привредне коморе Србије Михајло Весовић.
За овогодишњи НТИ 12 Министарство науке и технологије Српске обезбиједило је наградни фонд од 35.000 КМ.

Организатори НТИ 12 Републике Српске су Министарство науке и технологије Српске, Привредна комора, Иновациони центар Бањалука, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Савез иноватора Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *