Вјерујте без шале: У Калињинграду се отвара школа за роботе

У Калиљинграду, у Русији, отвара се лабораторија интелектуалне роботске технике или, популарније речено, школа за роботе?! Предавачи и студенти Балтичког федералног универзитета обучаваће роботе за оно што зна и може да чини обичан човјек. Научници су увјерени да андроиди /роботи/ за двије деценије могу да замијене космонауте. Предност андроида пред другим роботима је у томе […]

четвртак, март 7, 2013 / 11:27

У Калиљинграду, у Русији, отвара се лабораторија интелектуалне роботске технике или, популарније речено, школа за роботе?!

Предавачи и студенти Балтичког федералног универзитета обучаваће роботе за оно што зна и може да чини обичан човјек.

Научници су увјерени да андроиди /роботи/ за двије деценије могу да замијене космонауте.

Предност андроида пред другим роботима је у томе што он има све пропорције човјека – механичке руке и ноге, а у грудима је мотор умјесто срца.

Другим ријечима, постоје апарати који могу да наводе машину да препознаје ликове, људе, да се оријентише у простору…Такав робот може да ради и у орбити.

Андроид је погодан зато што може да се користи истим уређајима и помагалима којима се користи човјек. Не треба посебно слати у орбиту опрему пројектовану за њега, али треба га учити како би правилно урадио посао.

Балтички универзитет је на обуку примио два "студента андриоида". Један је странац – француски програмирани андроид НАО.

То је универзална платформа за истраживање у области роботске технике и користи се у многим страним и руским високошколским установама.

Други ученик је "Рус". Њему се посебно радују на универзитету. Јединствени робот "АР-60" разрађен је у руском научно-производном обједињењу "Андроидна техника".

То је машина која личи на човјека и посједује навигациони и комуникациони вјештачки интелект.

Истовремено, Јапанци праве роботизовани егзоскелет који ће помагати старим и болесним лицима да /про/ходају!

Егзоскелет под називом "ХАЛ" /Хибрид асистив лимб/ или "помоћни хибридни уд", прати облик човјекових ногу и учвршћује их са спољашње стране.

Седам сензора егзоскелета шаљу тешко доступне сигнале из мишића, које им шаље мозак. Када добије ове информације, "ХАЛ" дублира рад људских ногу.

У експерименту учествује 30 људи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *